Höboll!

Har länge sökt efter rätt ställe att ha Sallys hö i. Jag vill inte ha det löst i buren, det blir så snabbt nedhårat och utspritt. Och på grund av Joonas allergi är det bra att hålla det så packat som möjligt. Har tidigare testat att hålla höet i högaller och till exempel i muggen ni ser i bakgrunden.  

höboll_1

höboll

Tycker den här är så fin på sitt sätt! Ser ut som en planet gjord av hö. Den kommer från Faunatar och är också jättebra sätt för Sally att aktivera sig, hon får lite kämpa för maten. 

02.11.2013 kl. 15:38

Aktiveringstips för hund: Miniatyrflygplan

Här kommer ett nytt aktiveringstips som passar en del hundar! Här kan ni läsa om mitt förra tips som hette Godisboll. Den här leken heter Miniatyrflygplan.

Aktiveringstips 3: Miniatyrflygplan

Svårighetsgrad (för djur): 2

Du behöver: Miniatyrflyg + kontroll, fritt område

Passar för: Hundar som tycker om att jaga eller springa efter saker men inte bita riva sönder. Till exempel retrievers och vallhundar.

Beskrivning: Leken går ut på att man själv eller exempelvis ens pappa har ett eller flera modellplan som man kan styra från marken. De kostar en del, men man kan köpa begagnade. Därefter krävs ett område att flyga på.
  Låt hunden bekanta sig med planet, och för att lära hunden att springa efter så kan du börja med att själv hålla i planet och ha hunden att följa dig. Du måste också lära hunden att inte attackera planet. Sedan är det bara att börja flyga, och hunden kommer tycka att det är väldigt kul att springa efter. När du landar med planet kan hunden börja skälla och kolla på dig. Då ska du berömma hunden för att den berättar för dig att den hittade planet. 

1. Jaga jaga jaga

2. Jess, den landar!

3. Voff voff! På nytt! På nytt!

14.05.2013 kl. 10:01

Aktiveringstips för kanin : Godisboll

Här kommer ett nytt aktiveringstips som passar de flesta djur! Här kan ni läsa om mitt förra tips som hette Toarullen med godis. Den här leken heter Godisboll.

Aktiveringstips 2: Godisboll

Svårighetsgrad (för djur): 3

Du behöver: 4-15€ för boll, godis

Passar för: De flesta djur

Beskrivning: Den här aktiveringen passar djur som katt, hund, gnagare. Det går ut på att djuret skall rulla bollen så att godiset faller ur hålet eller hålen i bollen. I djurbutikerna finns mest stora bollar för hundar, eller väldigt dyra för kaniner. Men igår hittade jag en billig för katter från Citymarket. Sally fattade genast galoppen för hon har haft en liknande boll förr, så hon kan rulla. Det svåraste är när bollen fastnar i hörn eller rullar under möbler, så man får ibland hjälpa till lite. I framtiden kommer jag nu och då lägga Sallys pellets i bollen, så att hon lite får kämpa för sin mat.

   På en del bollar kan man reglera hur stort hålet skall vara, och sen kan man ju välja hur stora godisar som man lägger i. Lägg inte grönsaksbitar eller annat som börjar ruttna om de fastnar där inne. Man kan också göra en godisboll själv, till exempel av en pingpong- eller tennisboll. Bara att göra ett eller flera hål i den. En och annan är ju dock lite lat så det är bra att det finns färdiga för oss också i butiker. 

Men hjälp den for ju utanför mattan!

02.05.2013 kl. 20:55

Video: Kanin som trixar

 

Kaninen Filip! Nästan identisk med min gamla kanin Helmer <3

Jag hade funderat på att klickerträna med Sally länge ren, men när jag såg den här videon så gick jag direkt och köpte en klicker och började träna. Sen innan kunde Sally ren snurra och gå på bakbenen, men träningen går enklare med en klicker! För er som inte hört talas om det här, så är det ett sätt att träna, och det funkar på alla djur. Djuret associerar ljudet med godiset vilket är positivt.

05.04.2013 kl. 11:49

Aktiveringstips för kanin

Tänkte skapa en ny kategori här på bloggen där jag kan lägga exempel på aktivering och lekar man kan göra med sitt djur. Även om jag själv kanin och hund kanske man kan få inspiration för andra djur också. Jag vet själv hur svårt det kan vara ibland att hitta på lekar för sina djur, men enligt mig är psykisk aktivering lika viktig som den fysiska. 

Aktiveringstips 1: Toarullen med godis

Svårighetsgrad: 2

Du behöver: En tom toarulle, mat/godis kaninen gillar

Passar för: Alla djur som gillar mat

Beskrivning: Aktiveringen går ut på att kaninen själv får söka upp och kämpa för sitt godis. Om du vill kan du låta djuret ta en smakbit av maten som fungerar som trigger, men ofta räcker det att den känner lukten av godsaken. Det som är bra är att man kan välja svårighetsgrad på tricket, beroende på om man viker ner båda kanterna eller ej. Man kan också göra hål i rullen så att godiset kan trilla ut. Kaninen kommer börja kasta omkring rullen, tröttna efter en stund och sedan fortsätta försöka. Aktiveringen är lätt eftersom man inte behöver övervaka. 

När jag gör den här aktiveringen för Maya brukar jag använda en mjölktetra istället för toarulle eftersom det tar längre att bita igenom.

 

Idag satte jag en potatisbit i rullen och vek ena ändan helt ner, och halva av andra sidan. Vips! Så var Sally aktiverad för åtminstone 15 minuter.

 

"Är det så himla svårt att bara ge mig potatisen?"

 

26.03.2013 kl. 21:14

 

Maj 6

Hej, jag är Frida! Jag är en av dem som nästan vrider nacken ur led när jag får syn på en hundvalp gå på gatan. Fridas Djurblogg handlar främst om djuren som finns i mitt liv. Jag har två kaniner- drottningen Sally och energiknippen Sigge. De bor med mig i Helsingfors. Hos mina föräldrar i Borgå finns Golden Retrievern Maya som hatar agility. I bloggen skriver jag om det som händer i mitt liv. Jag är 23 år, utbildad medianom och jag älskar Roller Derby.

Alla bilder tillhör och är tagna av mig om inte annat står skrivet. Om ni vill låna en bild, hänvisa till bloggen.

Kommentarer är ytterst välkomna, jag svarar på alla!

Untitled

Arkiv:
Historien om Sally: 1, 2, 3
Den bästa av hundar: Maya

Untitled

Maya, 6 år

Kontakt:
fridasdjurblogg at gmail.com

Twitter
Flickr

Sally i sängen 2

Sally, 4 år

IMG_1493

Sigge, 1 år

 

Bloggtips: 

Amanda i Underlandet
Anna/ Projekt Ines
Anne
Biffen
Carita
Charlotte
Duellen

Emma
Emma Sophia
Fredrika
Koltrast
Julie
Karin
Kashmi
Kvalificerat nonsens
Mamma/ Helen
Olivia
Púpú von BunBuns
Satu
Vanessa
Vilhelmina
Wonderland

Bloggkommentatorerna
Emelie&Tobbe
HanaPee
Jonna Jinton
Spiderchick