Gästbloggare: Valpen Hampus

Hej jag heter Hampus jag e australesnk valhund. 

Untitled

Jag är på bildena mindre än 3 månader men nu är jag myket eldre.

Untitled

Jag springer snappt. 

Untitled

Lek memej!

Untitled

Deher e Emma hon är min matteslav. Hon är dum ibland och snell ibland. 

Untitled

När hon e dumm så bitär jag henne.

Untitled

Ja e så söt så hon kan itte tyka illa om mej. 

Untitled

Iblad sejer hon åt mej att "nu slutar du bita!!!" 

Untitled

Då blir jag ARJJ och biter lite til, mest i kledena. 

Untitled

Vist e ja söt?? Jag bor i Sibbo o ja vill ibland bli sjött av Frida som fota mej för hon e så snel. Elskar henne. 

Slutt

25.11.2015 kl. 12:00

Ööh hej?

Vet inte alls vad jag ska blogga om längre?? Vet inte vad som är intressant. Vet att min blogg heter djurblogg men det är svårt att klämma fram något om Sally och Sigge hela tiden. Eller det känns som att det inte räcker att skriva om småa saker som nya kaninleksaker och sånt. 

Jag vet alltså inte vad som är intressant att läsa om.. Som tur är det min blogg och jag bestämmer, men jag tycker ju inte att nåt är tillräckligt intressant heller. (Kanske jag har blivit påverkad av jobbet!! Där är ledordet nyhetsvärde)

Men oftast släpper bloggkrampen om man bara börjar skriva. Vad gör det om de blir lite rokot? (=skit) Se nu- det som kommer härnäst är inte skit utan jätteintressant, ju.

Untitled

Kittys hund Rauha. I det egna hemmet är hon raka motsatsen till Rauha då hon är i försvarsmode, men under ytan är hon hur ljuvlig som helst. Och så duktig!! Vi var på picnic med Kitty (och Danne) och Rauha låg bara bredvid filten och njöt av solen. Stolt Jack Russell. :) Jag njöt också av solen förresten. 

Min bästa hundras är beagle men jag kan också tänka mig en jack russell som är lite mindre, som följer med mig överallt. <3 

Untitled

"Hej, minns ni mej?" 

MAYA!!!! I Stensböle!! När mamma och pappa besökte Habitaremässan förra veckan så var Maya och hälsade på hos mig. Hon var så duktig i hissen, fast hon fick höjdskräck deluxe i trapphuset på sjätte våningen. Jag trodde hon skulle kissa ner sig. Men hon var så modig. 

Vi gick ut i skogen (bor ju helt nära skog), och på bilden väntar hon på att få söka korvbitar. :D 

Untitled

Sen åkte vi till stan och här är hipster-Maya i farten. Så cool och världsvan. 8) 

Untitled

Och här också. Landehunden mitt i centrum. Alltså hur söt kan man vara? Åååh.

När vi åt på Bravuria så väntade Maya i bilen. Sen åkte mamma, pappa och hund tillbaka till Borgå. 

Annars: Har yogat för första gången äntligen här i nya lägenheten. Det största steget har varit att placera ut mattan. Seriöst, skitsvårt att bara bestämma var jag skulle vara. Men det fanns ju sen inte så många alternativ så jag satte den nu bara på vardagsrumsgolvet. (!)

Nu borde jag sova för att orka på träningar imorgon, och på kvällen fest. Giv mig energi. 

18.09.2015 kl. 23:46

Minä olen koolikraftverkki

Så, vad tycker ni om Miss Fisher's Murder Mysteries? Visst är det bäst?? Igår såg jag den sista delen i första säsongen. Var tvungen att kolla i bilen på vägen till våra utflyktsmål. Jag, mamma och pappa åkte nämligen på en litet besök till Strömfors bruk för att spana in stället och äta middag. Vi gjorde också ett stopp på miniatyrvärlden Noark och i Lovisa. 

Jag har aldrig varit så fast i en serie förr som jag blev i de två sista delarna av Miss Fisher så jag satt och flämtade och skrek i bilen... Det var bara så otroligt spännande och medryckande. 

I Noark fanns miniatyrer av Borgå och en jättestor tågbana inuti en värld. Bland annat Rukatunturi och Järnvägsstationen i Helsingfors var avbildade. 

Så kom vi fram till Strömfors bruk. Genast började jag fantisera om mord när jag såg slutet av den här bron och när vi var in i de gamla smedjorna. 

Mams och paps var lite skeptiska till platsen. "Int e de ju lika bra som Fiskars int" och "vi va hi senast för tie år sen o de räcker rikit bra". Fast fisken som dom åt på 80-tale (dom va hi då o) smaka lera då men de gjord fisken int nu mer. :D Men jag håller nog med om Fiskars-liknelsen fast det var ändå ett kiva besök. 

Där fanns ju en Puppi- hund!

Och en lurvig hund i keramikverkstaden. Efter Strömfors åkt vi till Lovisa på en glass. Jag gillar Lovisa mer än Borgå, men jag sku hellre bo i Borgå för det är närmare storstan.

Untitled

Och här står jag i min detektivrock. 

Tänker ibland på ett datorspel jag spelade hos min kompis Bettina när vi var små som handlade om att va journalist. Man skulle söka ledtrådar och man blev kallad för murvel. Skitroligt! Får ofta lust att spela färdigt gamla datorspel som man kanske aldrig kom igenom för att man bytte dator från Windows 95 till Windows 98. Sen bytte man till en platt dator(!) och spelen passade inte till de nya datorerna. Tänk om jag år 1995 hade vetat hur min kommande imac såg ut. 


Varför denna rubrik då? Jo jag möter stora utmaningar på jobbet. På onsdag ska jag göra en juttu om Kinas miljöpolitik. En intervju går på engelska och en på finska. Det här är kanske största jobbutmaningen för mig ever och jag sku vilja göra det någorlunda bra.. Hade tid att researcha idag och har skrivit en ordlista med engelska och finska och svenska ord. Kolkraftverk, koldioxidutsläpp, avgaser, luftföroreningar, regeringsplan, klimatförändringar. Stora saker. Och min finska har inte alls flytit idag. Det är ju inte min starka sida. Men jag klarar mig sådär och sen får mina kollegor skratta åt mig när de hör mig prata i telefon ibland. 

13.07.2015 kl. 22:06

En dag på Skansen

Nu ska jag berätta hur besöket på Skansen i Stockholm var. Inträdet var rätt högt, 170 kronor. Om man ville se de tropiska djuren måste man betala 120 kronor till, så det hoppade vi över. Untitled

Skansen-scenen! Som är såå liten ju! 

Untitled

Untitled

Men egentligen såg vi scenen först senare. Först stötte vi på lemurerna. Söta. Det fanns också en bebislemur. 

Sen kom vi till bondgårdsdjur. Kossor. 

Grisarna som var såååå söta :D 

Gäss. Jag envisas med att säga "gåsar" och Tågis rättar mig hela tiden. "Du menar säkert gäss?" Som nån värre Hermione Granger. Men jag har alltid sagt gåsar, tror man säger så i Borgå. Vi har förresten en regel att om en av oss beter oss besserwissrigt så får den andra säga "BW!" för att uppmärkssamma personen om att tagga ner. 

Untitled

Mera gäss. 

Världens sötaste får, det där mörka. 

Lite mer exotiska djur fanns där också. Varg. 

En järv som gäspade många gånger. 

Två järvar. Skojiga djur. 

Första gången jag ser en lo!! 

Men näe, tyckte så synd om den :( Den såg så ledsen ut. 

Untitled

På Skansen fanns också cirka fem björnar. De här två föddes för ett år sen.

Untitled

De grävde i marken för att få fram den svala jorden, precis som Maya gör på sommaren. :) En björn marscherade mest fram och tillbaka, så den tyckte jag synd om. 

Untitled

Papegoja! 

Untitled

Sälarna var supersöta med kolsvarta ögon. 

Untitled

Det sötaste djuret till sist... 

Untitled

Den vita kaninen :D 

Nåja, det går ju inte att skriva om en djurpark utan att ta upp djurparksfrågan. Borde man ha djur i bur? Som vanligt hade alla djuren rätt små burar och om deras vanliga revir är flera kilometer så får de nu leva på betydligt mindre områden. Mest lider jag av att se de större djuren i bur. Björn, varg och lodjur kändes lite malplacerade. Vill egentligen inte stöda djurparker, men var faktiskt inte beredd på att se så stora djur. Nåväl, det  var en ljuvlig dag på Skansen (förutom alla enorma dagisgrupper som gick omkring och skrek) och jag ångrar inte att vi gick dit. 

20.06.2015 kl. 10:39

SOMARN HA KOMI

Somarn ha komi- så sku man säga i Borgå. Jag försöker ju tala så myky Borgådialekt som bara går att jag inte glömmer var jag kommer ifrån. När jag kommer på nåt bra uttryck på Borgåiska så säger jag det och avslutar med: "som man sku säga i Borgå". Och så tvingar jag mitt sällskap att upprepa vad jag sa, heh. 

Untitled

"Aj vart någårs fanns de somarn? Nå i alla fall hi i Ernestas."

I dag inleddes bröllopsfotosäsongen! Jag ska fota fyra bröllisar i år och det första är redan om några veckor. I dag träffade jag paret och diskuterade vad de var ute efter och så gick vi och kollade på omgivningarna och de fick ställa sig framför kameran. De var såå bra! Fast alla säger att de är dåliga så brukar det bli fina foton ändå. För det här bröllopet finns jättefina miljöer och så om det regnar mycket så är B-planen att fota i ladugården. (Kanske fotar där ändå) 

Untitled

Untitled

Kissemissen kråma sig men var lite för skygg för att bli klappad.

Untitled

Efteråt körde jag till Gammelstaden där det finns ett jättefin restaurang/café vid vattnet som heter Koskenranta. Där satt Tågis och två vänner. Åt soppa och drack kaffe och cider. Allt man behöver! Och så fint väder vi hade i dag. Blev kär i Finland. Är ännu också varm i ansiktet av solen. 

 Untitled

Sen hann jag också med att springa. Jag försöker ta upp det igen. Blev taggad av Iddis som springer med sin hund Rambo. När jag springer (har gjort det tre gånger i år) försöker jag tänka mig att jag gör det för min framtida hund- att jag ska kunna springa med den.

Men jag är så dålig att jag skäms. Jag är så irriterad för jag tycker att jag skulle ha fått bra kondition tack vare roller derbyn men jag antar att en-två träningar i veckan inte räcker för att bli uthållig?! *Besviken*

Med appen Runkeeper så har jag börjat ett program för nybörjare som man ska lära sig springa 5 kilometer, steg för steg. Men jag är helt säker att jag har nåt fel i mina lungor eller på konditionen för jag blir så slut. Kan inte ens springa en kilometer. Inte ens i snigeljoggande fart. Jag skäms jättemycket men jag vill tro att det mesta sitter i huvudet. Att jag blir så rädd för att jag inte ska orka så att jag faktiskt tror att jag inte orkar. En annan sak som är helt hemskt är att jag aldrig har känt av endorfiner av träning :( Jag blir oftast bara arg och irriterad efter träning. Men inte efter yoga, då är jag ofta lugn. Så hur kul är nu det när jag blir ilsken? Och det har inte att göra med blodsockret för jag äter före och efter.  

Jag är säker att mycket av mina idrottstrauman kommer från skolgympan då jag började hata idrott och tycka det var skittråkigt och kallt i kalla salar och ingenting för mig. 

NÅVÄL. Roller derby är skitkul och imorgon är det filmpremiär för tvåornas kortfilmer, tjuhu. (Försöker rädda detta tragiska slut på blogginlägget). 

17.05.2015 kl. 23:50

Mera promenader

Torsdag var en röd dag och det utnyttjade jag och Rasi Tåg till fullo. Så vi tog bilen till Vik och sökte upp lite djur och natur. Både jag och Tågiz har bott i Vik. Kanske samtidigt till och med, men inte med varandra. Så hoodsen var bekanta. Och vi hittade kossorna!  

Untitled

Fint väder och fina fina kuddor. Fick sån lust att gå in i hagen och ligga på gräset bredvid kossorna. 

Untitled

Sen gick vi och kollade på hästar. Jag har ridit i sju år så hästdoften är alltid lika fin. De hade många hästar i samma hage. Och den som står i bakgrunden var säkert boss för den skrämde bort de andra hästarna. 

Untitled

Nu blommar körsbärsträden så fint. Det är skönt att ha lite platser i Helsingfors med landefiilis. Skog, gräs och vatten. 

I dag har jag hela dagen varit i idrottshallen i Böle där Suomi Cup del 4 spelades. Jag sålde biljetter och filmade sista matchen. HRD vann! 

16.05.2015 kl. 21:03

Gerbilsjukan

Jag gick i Arabias djuraffär Faunatar. (Bra affär!) Och de hade inga kaniner men nog gerbiler till salu.... Blev helt gerbilsjuk. 

Untitled

Untitled

Untitled

Eftersom jag lever efter mottot att man inte kan ha för många djur så är det ju helt galet att jag bara har TVÅ DJUR?! Så jag blev helt sugen på att skaffa dehär också. Eller inte från djuraffär för den verksamheten stöder jag inte, men från en uppfödare. Gerbiler är ju såå söööta! De här var rätt mycket större än Liivi som jag skötte om en gång. (Rip Liivi). 

Men okej, tror inte det blir fler djur på ett tag. Kanske när jag flyttar till nästa bostad eller nåt annat händer. Men då måste jag nog planera lite vilket djur som passar mig. 

12.05.2015 kl. 23:21

En promenix genom Arabia

På söndagen gick jag på en långpromenad. Efter vappenhelgen kände jag mig rastlös och väldigt o-zen så jag tänkte att en promenad för mig själv skulle lugna ner mig. Oja! 

Jag riktade mina steg mot Gammelstaden och gick igenom Majstad. HerreGUD så skönt med lite naturliga dofter. I det där gula huset kan jag bo. 

Gammelstaden är ett jättefint område. Det finns vatten och naturskyddsområde och så den här forsen. Vattnet är brunt men herregud man kan inte få allt, det är ändå Helsingfors vi pratar om. 

REGNBÅGEN! Det är ett tecken för mig. <3 Vet inte ännu vad exakt detta betyder, men det är ett tecken.  Untitled

Så finns det ju två-tre ponnyer här också. Ljuvligt med doften av häst och hö! 

  

Och så stötte jag på min kompis Ia och hennes hund Eddie (som jag spontant döpte om till Eddster). De bor tillfälligt i Majstad. Usch jag är lite avundsjuk. Men jag har ju också bott här! På Kairogatan i några månader, sjukt fint. 

En annan höjdpunkt på promenaden var mötet med två hönor som pickade i jordhögen. Älskar dessa kränkta varelser. Jag ska nån gång ha höns. Men är lite rädd för att en ska vara pickhöna :( 

På tillbakavägen började det regna mycket och jag försökte springa en bit. Så konstaterade jag att jag är i dålig form för springande och så fortsatte jag gå. Söker fortfarande en PT som jobbar gratis och som kan ansvara över min träning. Hehe. 

05.05.2015 kl. 22:53

Femton minuter i Gerdas liv

Fridas djurblogg har fått en gästbloggare, en liten labradorvalp. Välkommen Gerda! Du kan börja med att presentera dig själv! 


Untitled

Hej allihopa alla hundar och människodjur! Jag heter Gerda och jag ska berätta om hur femton minuter i mitt liv kan se ut en vanlig dag. På bilderna är jag bara 8 veckor, nu är jag ren kanske 10! Jag bor med min mamma hemma i Nickby i Sibbo och vår matte är Lissu som jobbar med marthorna. 

Det är Frida som har fotat bilderna hon sa att alla bilder är i rokno...korno....kromolag... rätt ordning. Häng med! 

"Det här är min mamma Dolly. Jag ska kolla om hon har tisumjölk kvar i spenarna" *hihi* 

"Ajj, mamma låter mej inte testa. Nå, då biter jag lite istället." 

"MAMMA JAG VILL LEKA!"  

"LEK MED MEJ!" 

"Jee, mamma du leker! Nej men... STOPP! Inte så fort mamma!!" 

"Nu måste jag kissa igen."

(Här springer Gerda bara iväg och verkar glömma att jag finns)

(Det hörs smackande ljud en bit bort och där står Gerda och slickar på ett träd)

"Mmm, detta är ett mycket bra träd!" 

"Clownen Karin och Lissu bara springer med sina fat och bananer. Jag kan inte förstå att nån kan vara så tråkig!!"  

"Öh, är du KVAR här?"  

"Vad livet är trist ibland.." *suck*

"NÄ MEN VA!? WOW! NÅN HAR GÖMT EN LEKSAK UNDER MARKEN!!" 

Untitled

"GRRRR HAHAHAH GRRRRR MORRR"  

(Leken avbryts, nu är det matdags)

"Nu har jag nästan ätit varje poppla, men jag ska ännu ta det sista, vänta lite bara." 

"Bäst...att...inte..låta...nåt...gå...till...spillo..." #svinnkampen

*BURP*

"Oj vad jag är mätt, vad ska jag nu göra?"

"Jag hittade lite jord och rötter att tugga på i alla fall"

"JOO DRAGKAMP!!"

Untitled

(Här försöker Gerda smyga till sin hemliga gömma bakom komposten där något odefinierbar och illaluktande befinner sig. Det vill hon ha som efterrätt tycker hon.)


Hmm..... Okej... Nå då säger vi TACK till Gerda i Nickby för att hon ville dela med sig av sin vardag. Välkommen igen, Gerda! 

25.04.2015 kl. 22:39

 

Maj 6

Hej, jag är Frida! Jag är en av dem som nästan vrider nacken ur led när jag får syn på en hundvalp gå på gatan. Fridas Djurblogg handlar främst om djuren som finns i mitt liv. Jag har två kaniner- drottningen Sally och energiknippen Sigge. De bor med mig i Helsingfors. Hos mina föräldrar i Borgå finns Golden Retrievern Maya som hatar agility. I bloggen skriver jag om det som händer i mitt liv. Jag är 23 år, utbildad medianom och jag älskar Roller Derby.

Alla bilder tillhör och är tagna av mig om inte annat står skrivet. Om ni vill låna en bild, hänvisa till bloggen.

Kommentarer är ytterst välkomna, jag svarar på alla!

Untitled

Arkiv:
Historien om Sally: 1, 2, 3
Den bästa av hundar: Maya

Untitled

Maya, 6 år

Kontakt:
fridasdjurblogg at gmail.com

Twitter
Flickr

Sally i sängen 2

Sally, 4 år

IMG_1493

Sigge, 1 år

 

Bloggtips: 

Amanda i Underlandet
Anna/ Projekt Ines
Anne
Biffen
Carita
Charlotte
Duellen

Emma
Emma Sophia
Fredrika
Koltrast
Julie
Karin
Kashmi
Kvalificerat nonsens
Mamma/ Helen
Olivia
Púpú von BunBuns
Satu
Vanessa
Vilhelmina
Wonderland

Bloggkommentatorerna
Emelie&Tobbe
HanaPee
Jonna Jinton
Spiderchick