Snart fyller Sigge 1 år!

Den 31.3 föddes Sigge och hans syskon. Ser ni vem på bilden som är Sigurd? Det är han med nosen formad som en vit triangel. Längst till höger, lilla tjocksmocken. :D 

Foto: Maija Suni 

lavellas_8

Sigge och hans mamma.

Lilla Sigge som snart blir ett år! Sen juni har han varit hos mig och Sally. I början kom de inte överens men nu är de bästisar. 

11.03.2015 kl. 13:51

Jakten på en ny kanin: Välkommen hem!

I dag kom han hem, min nya kanin! 

Är rätt så säker på att han ska heta....

....

...

...

SIGGE!!! 

sigge 4

Lite försiktig, men mycket nyfiken och alert ändå.

sigge 3

Kommer hem med honom för första gången! 

sigge 2

Maya var väldigt förundrad över vem den där nya kaninen var,och slickade hans öra. :D 

sigge 5

Längtar efter att lära känna honom.

Sigge

Älskade Sigge, välkommen hem. <3 

Imorgon får han dela hage med Sally, med ett galler emellan. I dag har jag skrubbat burar luktfria och installerat honom i lilla buren (100x50x50 cm). Sally får den större, (120x60x60). Jag har köpt en toa åt honom, och ska se vad som annat behövs, det är nog en del.

Jeee! Kaninsommaren kör igång! 

08.06.2014 kl. 16:33

Jakten på en ny kanin: Hälsade på honom igen

I dag hade jag igen chansen att hälsa på min nya kaninunge! San Severon! Jag hade en fotokeikka i Åbo (som gick jättebra), och nappade sedan upp Maija där, hon som föder upp kaninerna. Hon bor i Salo, och det är ju helt på vägen mellan Åbo och Helsingfors, så jag skjussade hem henne. Det blev mycket kaninsnack i bilen kan ni tro. 

NU BLIR DET BILDER PÅ SAN SEVERON! 

lavellas

Severus där bakom! :D 

lavellas_8

Mamma Reine är energisk och ville gärna hoppa ut ur buren och gå och bråka med de andra kaninerna. Hon fick sitta i famnen en stund. 

lavellas_6

Så fina syskon!lavellas_4

Söt? :Dlavellas_3

Ståtlig som drottningen Sally! Älskar profilen!lavellas_1

Spetsig nos.

lavellas_7

Severus ska alltid vara med där det händer, han är helt sjukt nyfiken och pigg. 

OJOJOJ vad jag längtar efter att lära känna honom. Tror han är galet energisk, envis och glad. Han kommer till mig lite senare än jag planerade, om en vecka först. Men då kan jag hämta honom från Helsingfors, och då borde jag ha hunnit få allt klart hemma. <3 

Tack gud för att det finns djur! 

01.06.2014 kl. 23:38

Snape Severon

Ni vet att min nya kanin heter San Severon. Varje gång jag hör det tänker jag på Severus Snape från Harry Potter. Sen fick jag en tanke om att de liknar varandra lite........ Hur skulle Snape se ut om han hade San Severons teckning? 

SanSeverus

Ok ni får skratta åt mig för att jag är så dorka som gör sånt här. Men men visst är Snape söt!

30.05.2014 kl. 16:13

Sally är bättre och fler bilder på nya kaninen

Sally mår bättre!

Men.

Vilken vidrig natt. Och dagar. Är helt slut, vakade till klockan fyra inatt, sov på soffan nära Sallys bur och steg upp två gånger på natten för att kontrollera henne Får nog ta och skriva ett helt inlägg om Sallys sterilisering men nu är hon bättre i alla fall. Jag köpte persilja som hon äter, alfalfahöet som jag också köpte går inte riktigt ner, och inte så mycket annat heller. Hon sitter mest i hörnet ännu men magen är igång. Jag försöker få henne att röra på sig lite genom att puffa på henne, och ännu i två dagar ska hon få värkmedicin. 

Jag och Sally tackar för era kommentarer. Sally kämpar på. <3

Nu trevligare nyheter: Tänkte visa lite fler bilder av kaninen jag snart ska få hem. Betalade reserveringsavgiften i dag på 10 euro. Iih! 

severon

Där är han! San Severon! Jag tror jag vet vad han ska heta, men tänkte vänta med att skriva ut det tills han är hemma och allt känns rätt. 

severon_2

Fram till dess kan jag kalla honom San Severus eller bara SNAPE. Heh. 

severon_1

Klättra lite på syskonen.. (Snape längst till vänster) (nej han ska inte heta Snape). Som jag berättade så är han en av kullens mer aktiva och nyfikna ungar. 

lavella_2

...hjälp mig...

lavella_3

Sötisar! 

lavella_4

Snygg hårfärg va! Klappa kaniner är bästa hobbyn. 

lavella

Doodisar. 

Nu ska jag sköta om min kanin nummer 1- Sally. 

 

13.05.2014 kl. 20:01

Jakten på en ny kanin: en kaninunge tingad

Säg hej till Lavella's San Severon! 

©Maija Suni

Det här är San Severon. Han skall troligtvis bli min...!! Visste inte först om jag skulle våga skriva något förrän det är riktigt klart, men jag är inte den som gillar att hålla undan saker. Och det här är ju en bra nyhet!

På lördag skall jag och kolla på honom, kan kanske inte helt fatta att jag ska ta en till kanin. Men det kommer bli suveränt. 

Här finns fler bilder på lillusen och hans kullsyskon. Uppfödaren tar helt sjukt fina bilder, och två hanar finns kvar att tinga. 

 

05.05.2014 kl. 23:45

Jakten på en ny kanin: Vilken ras vill jag ha?

Välkomna till serien: Jakten på en ny kanin! 
Del 3/?

Vilken kaninras vill jag ha?

Jag har en del önskemål med den nya kaninen. Det är inga krav som definitivt måste uppfyllas, men precis som med hundar så föredrar väl de flesta lite olika storlekar, färger och former. Det finns ju ändå en hel del olika kaniner och jag har försökt fundera på vilken som passar just mig och Sally.

Kaninönskemål:

 • Ungefär samma storlek som Sally. Inte för liten, inte för stor.
 • Inte en helvit eller helsvart kanin. De är svåra att fotografera, och vill helst inte ha en albino.
 • Helst inte en hängörad kanin! De får lättare öroninfektioner. 
 • Kort päls, inte lång, jobbigt annars med pälsvård om det blir tovor. Gärna rexpälsad. 

Det finns två raser jag har kollat in lite extra mycket, och fattat tycke för. 

Holländsk kanin: 

Källa

Källa: rabbits-milling-about.blogspot.fi/

+ Spräckliga
+ Mellanstor ras
+ Avlångt och ståtligt ansikte
+ Ståöron. 

 

Rexkanin:

Källa: www.vintermyren.weebly.com

Källa 

+ Passligt stora
+ Mjuk, ljuvlig päls
+ När man korsar en rexpälsad kanin med en annan, vanlig ras, så kan ungarna få rexpäls själv. Sallys ena förälder är rex. 
+ Ståöron
+ Tydligen allergivänliga

- Känsliga tassar, måste ha mjukt burmaterial. 

 

Och så finns det två raser jag helst inte skulle ta den här gången:

Dvärgvädur:

Källa: Foto: Josefine Amnesten

Ååh känner mig skyldig när jag inte vill ha en dvärgvädur. Men den är den vanligaste kaninrasen och det gör det lite småtråkigt. Vill hellre ha liite mer exotisk kanin. I och för sig är Sally hälften dvärgvädur. Ludde och Vilma är dvärgvädurer och vår förra kanin Helmer var en dvärgvädur (<3 Helmer <3). 
 

Hermelinkanin:

Källa: Kaninifokus/conejos

Har ingen egen erfarenhet av hermelinkaniner, men jag har hört att de kan vara lite småsura och bitska. Det betyder inte att alla är det, de flesta är säkert hur gulliga som helst. En hermelin skulle vara lite för liten i jämförelse med Sally, och jag föredrar ståtliga kaniner med spetsig profil framför bollhuvuden. Men visst är hermeliner söta, ser lite enkla ut i hjärnan bara. :D

Jakten på en ny kanin fortsätter!

storleksallyvan

(Varför gör jag alltid så fula illustratrerande bilder? Får alltid lust att rita med penseln och så blir det som det blir. Som om en femåring gått lös i paint. :D)

Berätta gärna om vilka kaninraser du föredrar eller du tycker är fina? 

03.04.2014 kl. 14:33

Jakten på en ny kanin: För och nackdelar

Att ta en till kanin är inte helt så enkelt. Det finns en massa saker att överväga och tänka på. De flesta nackdelarna är hypotetiska, men likväl viktiga att ta i beaktande. 

 

Fördelar:

 • Den viktigaste av allt är att Sally får en vän. Jag har tillbringat mycket tid med henne och hon får vara mycket ute från sin bur, men jag är ingen kanin och jag tror hon blir lyckligare med en burkompis.
   
 • Jag har en till kanin att sköta om. Om jag tar en kaninunge får jag se och påverka dess uppväxt och utveckling, och också om den är vuxen får jag se hur den utvecklas och förändras. Jag blir glad av kaniner.
   
 • Om jag skulle ta en renrasig så kanske jag vill bekanta mig med utställningslivet. Troligtvis inte, men kanske? 
   
 • Få hitta på ett eller två namn. :D Från när jag bestämde Sallys namn hade jag ren nästa kaninnamn färdigt. Frågan är om det kommer passa den nya kaninen. Minns ni vilket namn det var? 

Nackdelar: 

 • Hela introduceringsprocessen. Om de inte kommer överens. Vad gör jag då? Kastrerar Sally direkt? Skickar tillbaka kaninen? Väntar en månad?
   
 • Ekonomin: Två kaniner är dubbelt fler än en. Jag prioriterar Sallys hö framför min egen mat och kommer såklart göra samma med nykomlingen. Höet som jag nu ger är av märket Oxbow och det är skitdyrt. Jag ger det för att Joona inte reagerar på det höet alls, och nu när två kaniner ska ha av det= dyrare. 
   
 • Kastrering. Det lutar åt att jag tar en hane. Hur som helst måste jag nog kastrera i alla fall hanen, och troligtvis Sally också. Är rädd för operationen, speciellt för Sallys del... De är ganska krävande. 
   
 • Måste städa buren oftare. Buren kommer bli rejält smutsigare med två kaninisar i den. Den måste städas oftare än vad jag gör nu. 
   
 • Joonas allergi. -.- Just nu är han mest allergisk för höet men om han gosar nära Sally så börjar han också nysa av henne. Om vi har otur är han mycket mer allergisk för den nya kaninen och då måste jag ge bort den eller flytta ifrån Joona. 
   
 • Transportera två kaniner jobbigare än en. Jag måste köpa en till transportbur. Och två kaniner i koppel samtidigt... Det är nog kaos. :D Måste skaffa en kaninassistent. 
   
 • Skaffa en större bur. En orsak till varför jag tvekat till att skaffa en till kanne är att jag inte velat hålla dem i samma bur på 120 cm. Förstås har jag dem mycket lösa på dagarna, men nätterna har jag haft iaf Sally inlåst. Måste fundera på att köpa en lite större bur eller hålla dem lösgående dygnet runt. 

 

sallysvan2

Okej, nu är nackdelarna många fler... Men den viktigaste fördelen är lika viktig som hundra fördelar, att Sally får en kompis. 

15.03.2014 kl. 17:13

Ny kategori- Jakten på en ny kanin!

En ny kategori är skapad. Att jag letar efter en till kanin är en stor grej, och jag tror det är bra att jag processar mitt letande här. 

Ända sen jag skaffade Sally december 2011 har jag övervägt att skaffa en till kanin. Förra sommaren var jag skötare åt Ludde, och när jag såg hur bra Sally och Ludde kom överens så bestämde jag mig för att nog ta en kompis åt Sally. 

Men att skaffa en till kanin känns inte bara som nåt man gör så hemskt enkelt. Vår lägenhet i Helsingfors är inte så stor, och det är redan Sallys revir. Min plan var att vänta till nästa sommar för att göra det i Borgå där vi har mycket plats utomhus att låta kaninerna lära känna varandra. 

Hela 2014 har jag inte hunnit tänka på nya kaniner, utan först en vecka efter att jag fick veta om mitt sommarjobb i Borgå slog det mig att jag då har bra chanser att ta en till kanin! Så får det bli! 

sallysvan

Vem blir Sallys kaninkompis 2014?

Nästa del av Jakten på en ny kanin: För och nackdelar med två kaniner. 

15.03.2014 kl. 01:09

 

Maj 6

Hej, jag är Frida! Jag är en av dem som nästan vrider nacken ur led när jag får syn på en hundvalp gå på gatan. Fridas Djurblogg handlar främst om djuren som finns i mitt liv. Jag har två kaniner- drottningen Sally och energiknippen Sigge. De bor med mig i Helsingfors. Hos mina föräldrar i Borgå finns Golden Retrievern Maya som hatar agility. I bloggen skriver jag om det som händer i mitt liv. Jag är 23 år, utbildad medianom och jag älskar Roller Derby.

Alla bilder tillhör och är tagna av mig om inte annat står skrivet. Om ni vill låna en bild, hänvisa till bloggen.

Kommentarer är ytterst välkomna, jag svarar på alla!

Untitled

Arkiv:
Historien om Sally: 1, 2, 3
Den bästa av hundar: Maya

Untitled

Maya, 6 år

Kontakt:
fridasdjurblogg at gmail.com

Twitter
Flickr

Sally i sängen 2

Sally, 4 år

IMG_1493

Sigge, 1 år

 

Bloggtips: 

Amanda i Underlandet
Anna/ Projekt Ines
Anne
Biffen
Carita
Charlotte
Duellen

Emma
Emma Sophia
Fredrika
Koltrast
Julie
Karin
Kashmi
Kvalificerat nonsens
Mamma/ Helen
Olivia
Púpú von BunBuns
Satu
Vanessa
Vilhelmina
Wonderland

Bloggkommentatorerna
Emelie&Tobbe
HanaPee
Jonna Jinton
Spiderchick