Kläder kläder hår hår hår

Jättemycket hej!

Jag har en dag ledigt från jobbet idag! Gjorde upp en ambitiös plan att åka och shoppa. Har faktiskt ett presentkort till Stockmann. Är i stort behov av nya byxor men herregud vad det tar emot att gå och pröva byxor... Lockar inte alls. Avskyr verkligen att shoppaaaa. Tror jag ska maila till Else och så får hon hjälpa mej igen! Snart två år sen...

Men just när jag höll på att göra mig färdig så fick jag ett mess av pappa att han är på väg till Verkkokauppa småningom. Så jag åker dit istället och skiter i kläderna ^^

Har en vecka där jag ska försöka gå och sova tidigt... Har nämligen en del morgonturer i den här turlistan. Det går ju sådär. Träffade vänner varje dag förra veckan så nu börjar kompisabstinensen komma. Men har dock skypeat lite med Honkster och textat en massa med Tessus. Har alltid viktiga saker att diskutera. 

Och hår hår hår.... Nu när solen blygsamt börjat visa sej (höll på att bli galen där ett tag) så minns jag varför jag ändå har liiiite svårt för våren... Allt damm och hår syns så tydligt. Alla kläder känns dammiga och ofräscha och det flyger pälstussar i lägenheten!? Försöker att dammsuga varannan dag och städa kaninburen åtminstone var fjärde dag. Men ändåååååå är det damm överallt.

Att se kaninhårstrån flyga omkring gör mig lite neurotisk. Märkte att jag försökte fånga dom med dammsugaren. Sally har dessutom en fällperiod på gång så hon lossar extra mycket. 

Nåväl, älskar kaninerna ändå fast dom skräpar ner. Blir bara att städa extra mycket då datorn och min säng är i samma rum. 

 

 

17.02.2016 kl. 13:13

Med Sigge till akuten

På lördag kväll märkte jag att Sigge betedde sig underligt. Han reagerade inte på prasslet från pelletspåsen och han kom inte när man ropade. Han ville bara ligga under sängen. Sen åt han ändå lite morot och hö, så jag kunde pusta ut. 

Men dagen efter när jag kom hem från jobbet så märkte jag att nåt var fel igen. I kaninhagen fanns mycket hö kvar och vessan hade jättelite poplor. Sigge var inte alls sitt vanliga jag. 

Jag försökte ge godsaker men han brydde sig inte. Så jag ringde till jouren i Vik och de sa att jag skulle åka in. En kanin som vägrar äta är mycket allvarligt och det kan bero på magproblem, stress eller ont i tänderna. Men om de inte äter så hålls inte tarmsystemet igång och då bildas det gas och stopp och sånt. Och det leder till att kaninerna inte vill äta mer alls o sen kan de dö. :( 

Nåväl. Där får han vätska, värkmedicin och nånting som ska få igång matsmältningen. Han är ändå relativt pigg och spetsar öronen och sådär. 

Untitled

Men eftersom han inte äter själv så ska jag ge ersättning. Oxbow Critical Care är ett slags höpulver som man blandar med vatten och som man sprutar in i munnen. Det ska ges med 2-3 timmars mellanrum så det var bara att stiga upp på natten några gånger och försöka tvinga i honom det. Usch det är svårt och jobbigt. Han ville ju inte alls få nåt högegga tryckt i munnen. Dessutom började han inte tugga direkt när han fick det i munnen utan han höll det i munnen i flera sekunder. Jag var ju rädd att han skulle kvävas. Tror inte det kan hända dock. (Nåja, fantiserade om att hans hals och tunga var helt uppsvullna och att han därför skulle kvävas.)

Så inatt har jag vakat på soffan och sett hur hängig han verkade. Sov nog några timmar mellan matningarna som tur.

Eftersom han fortfarande inte åt i dag på morgonen så åkte vi till Linnunmäki i Borgå. (De hade inga tider i Vik). Veterinären Lauri gav honom lugnande för att kunna kolla hans tänder. Och där hade han två tänder som skavde i hans mun. Och enligt vetten så var i alla fall det en orsak till varför han vägrade äta. En annan orsak kan ha varit stress av att Maya-hunden var här i några dagar. Eller stress av nån annan förändring hemma. Mörkare? Kallare? osv. Sigge är en känslig figur <3

Tempen var normal och han verkade ändå lite följa med vad som hände, och han sprattlade när han skulle bli undersökt. Så vetten trodde inte det var nåt akut. Och ganska snart efter att vi kom hem från veterinären så började han äta.

Untitled

Släppte in Sally i karantänhagen och så kollade vi på Bron. Sigge åt mycket mer när jag såg på, och speciellt när jag matade honom för hand ^^

Så nu börjar han bli återställd, har använt toan och äter lite hö, pellets, morot och broccoli. (Jag köpte allt möjligt gott från butiken). Har inte sett att han druckit vatten men det finns ju ändå i grönsakerna. 

Så jag vågar säga att vi hade tur den här gången. Att det inte var tarmvred eller nåt annat hemskt. Men tänderna måste kollas upp regelbundet efter det här. Han äter jättemycket hö så egentligen borde de inte bli så vassa. Konstigt. Men jag hoppas att matvägran berodde på tänderna och att han nu blir bra <3 

16.11.2015 kl. 19:48

Jag hittade Sigges bror!

Jag fick ett infomail från djuraffären Faunatar att de har börjat med djurbloggare så jag gick in och kollade. (Jag varnar er, Faunatars hemsidor är fulast i historien). 

Men, jag sökte upp kaninbloggarna och kom in på en blogg som heter Kaninpäiviä= kanindagar.

Untitled

Ren från början så tyckte jag att nåt var lite bekant med kaninen med vita öronen...

...

...

Det liknar Sigge...

...

...

DET MÅSTE VARA SIGGES SYSKON!!!! 

Och det är det ju! :D 

Untitled
Untitled

Foto: Maija Suni 

Raimondo är andra från vänster, Sigge är triangelnosen längst till höger. 

Så roligt att se Sigges bror. De liknar varandra jättemycket, och på videorna så rör de sig helt likadant. :D 

 

Video: Kaninpäiviä 

Förstås har kaniner ganska samma rörelser men Sally och Sigge är helt olika varandra ändå, därför är det roligt att se Sigges syskon är så lika honom.  

Lönar sig att läsa bloggen om man gillar kaniner förresten, den är jättebra!

20.10.2015 kl. 17:41

Ommöblering och kaninpäls

Jag önskar så innerligt att kaninernas fällperiod snart är slut. Det finns kaninhår överallt och det är jobbigt att städa när håren bara yr omkring och fastnar i min egen nos. Dessutom är det inte bra för kaninerna att få i sej mycket päls själv, när de tvättar sig och så.

Som underlag i kaninernas bur använder jag handdukar. Men det fastnar så mycket hår i dem under fällperioderna så jag vet inte... Sku vilja ha nåt annat.

Har läst på forum att många använder fleecefiltar. Alltså hur mycket hår fastnar det inte i dem?? Dessutom har jag lite obehag för fleecematerial...

Untitled

Jag passade på att flytta om soffan. 

Untitled

Nu bildas en fyrkant i mitten av rummet, det gillar jag. Det blir kaninhörnan. 

Har seriöst funderat på att inte ha en soffa i nästa lägenhet! Jag sitter så sällan i soffor?? Satt aldrig i min förra (som jag sålde före flytten). Jag tänkte att det berodde på att jag inte gillade den, men jag har kanske tre gånger suttit ner i den här soffan sen jag flyttade hit. Och jag gillar den här soffan jättemycket.* 

Hemma hos andra slår jag mig däremot gärna ner i soffan. Hmm. 

Men en soffa betyder mindre utrymme för bunnies. 

Untitled

Tidigare hade jag den såhär. ^ 

Untitled

Har som sagt städning på gång så burgallret är ännu i badrummet för det har fått sej en dusch.

Kaninerna får hö från en uppochnervänd bro. Tunneln är ny, de älskar den! 

Untitled

"Sigurd mitt i maten." Fina Siggsigg! 

Untitled

Den här kaninen vinner alla söthetspris. Lilla päronfejs! 

Untitled

Gullet! 

Har fortfarande planer på att ha kaninerna i en inhägnad i rummet medan jag är borta hemifrån. Har faktiskt köpt staket och allt! Men vad ska jag ha som bottenmaterial på golvet? 

*edit: Just låg jag i soffan, och nu ska jag träna kaninerna till att hoppa upp i den och mysa med mej ^^

 

01.10.2015 kl. 18:43

Shopping för kaninerna

Eftersom det i dag var sista dagen som jag har tillgång till bil så passade jag på att storhandla en sista gång. Kaningrejer förstås. 

Så här blev mitt hår som jag klippte igår. 10 centimeter kortare. Skönt! Är fortfarande sjuk i dag. Men tog ett litet värkpiller och körde iväg. 

Untitled

Eftersom jag var på väg till Helsingfors- Vanda flygfält för att hämta tjejerna så svängde jag först in till Jumbo, som är ett megastort köpcenter, där också Flamingo finns med spa, bowling och bio. 

Untitled

Det var en riktigt fin Faunatar de hade där. Jag åker alltid till Faunatar för de är de enda som har rätt sorts hö.  Untitled

Det var ett otroligt springande. 

1. Först att hitta butiken. 

2. Sen att hitta en köpkärra

3. Hur hittar jag ner till P1 från våning 2? 

4. Var är jag och var är min bil?? 

Untitled

Nå, sen plockade jag upp två glada flickor (från en körfil där man inte får hämta nån egentligen, men det sket jag i). Via mataffären och sen hem. 

Nu har jag lagat mat, sett Svenska Hollywoodfruar och nu är jag riktigt slut. Trött, ont i halsen och förkyld. Ska gå och lägga mig i sängen, borde hitta nåt kul att se på! Inget tragiskt, vill bara se nåt lättsamt, vad finns det på Netflix? 

Jag avskyr förresten att köra i Helsingfors, men jag har blivit ganska bra på det. Vågar nu köra överallt, även om jag inte kan fickparkera så kan jag köra alla ställen. Värst är alla ringvägar och leder där man ska byta fil, det höjer pulsen när bilar inte låter en komma in i filen. Men jag panikerar inte längre. :D

Har varnat jobbet att jag kanske inte kan komma imorgon, det suger som fan för jag behöver $$$ och sku gärna vara på jobb! Men jag vill inte riskera att jag blir mer sjuk och vill inte heller smitta andra. Fast just nu verkar vara en sån period då alla är förkylda. 

30.09.2015 kl. 19:07

Specialbilder på Sally och Sigurd och Kontulareflektioner

Jag tänkte visa bilder av mina pälsklingar som jag tydligen inte har visat på blogi. <3 De har de annars superbra här i Stensböle! Alltid när jag är hemma får de vara på balkongen och de älskar det. :) 

Men det här är bilder från landet och kaninernas semester. 

Untitled

Untitled

Ingen är lika söt som Sally!!!! :D Hon fyller snart fyra år, ska försöka komma ihåg att fira henne i år.. Är så dålig på att minnas födelsedagar. 

Untitled

Sigge är söt på ett mer sportigt sätt. :D 

Untitled

Och Maya är världens sötaste hund. <3 Hon har löptid nu och orsakar rymmande grannhundar och nattliga friare. Tur att man inte har likadana löptider själv. 

Jag trivs annars super här i Stensböle! Okej, lägenheten är fin och stor så det spelar förstås in. Men jag trivs också i omgivningen. I dag gick jag som snabbast i Kontulas centrum (sökte efter en K-supermarket men hittade den aldrig, fast det fanns en stor K-skylt på en pelare.)

Jag har alltid undvikit Kontula centrum för jag har tänkt att det är skitigt och stökigt och att det finns bara äckliga karar som stirrar och ska prata. Nog finns det av dem också en aning, men det finns så mycket mer.

Här i Kontula, Gårdsbacka, finns inte i alla fall en hets att va cool och "urban". Fattar inte varför alla tycker att det är så skit att bo utanför stan. Jag har också sett ner på det. Men det är ju hur bra som helst.

I dag fick jag hjälp av en kvinna att hitta rätt buss från metron. Det finns liksom 94A, 94, 94N och 95 som alla kör helt olika vägar. Jag tror hon kom från ett land i Afrika, kom inte att fråga. Hon frågade mer av mig, vad jag jobbar med och sånt. Vi småpratade lite när vi traskade hem från bussen och önskade sen varandra "trevlig kväll" och sa att vi "ses igen" när vi gick åt olika håll. Det mötet skulle inte ha hänt i Vallgård. 

08.09.2015 kl. 00:05

Äntligen är vi återförenade!

Mina puppekaniner har kommit tillbaka till mig! De har varit hos min familj under hela sommaren eftersom jag har rest och flyttat omkring. Så otroligt skönt att vara tillsammans med dem igen! 

Min plan är att försöka ha dem så mycket lösa som möjligt, alltså ute från buren. I dag har de fått bekanta sig med balkongen, som är helt inglasad så ingen fara för att de ramlar ner eller att en fågel kommer och nappar dem. Det skulle faktiskt kunna hända.. 

Untitled

Jag var i dag och köpa några trasmattor för att lägga på golvet. Färdigt på golvet finns en sorts trämatta, meriruohomatto. Vi beslöt med Tessa att den skulle få ligga kvar och när hon kommer tillbaka ska den bytas ut. Den är ändå trasig och möglig i hörnen. 

Untitled

En bra idé då kaninerna helt klart ÄLSKAR mattan. Att få dem att inte äta upp mattan är nog omöjligt, de är liksom konstruerade för att gräva och nafsa. 

Untitled

Sigge hävdar att han är oskyldig. 

Untitled

"Va? Vilken matta??" Inte heller Sally har bitit på mattan. Konstigt, vem kan det då vara? 

Untitled

Untitled

Untitled

Hela dagen (förutom när jag borta för storshopping) har jag haft upp balkongdörren och haft buren emot balkongen så de kan hoppa in för att äta hö, gå på toan eller dricka vatten. Ännu går det bra att ha dörren öppen, det blir inte för kallt. Om några veckor måste vi se.. Och jag hoppas att det hålls varmt på balkongen för kaninerna verkar älska sitt nya hem! <3 

 

03.09.2015 kl. 21:16

Sally min älskade kanin

Har ni nånsin sett en så söt och klok kanin som Sally?? Hon blir bara finare och finare i mina ögon, och hon är snart fyra.

Untitled

 

 

Ett filmklipp publicerat av fraidei (@fraidei)


Mina kaniner är ännu på grönbete hos mina föräldrar, jag saknar dem mycket. Men snart ska jag flytta, och då tar jag med dem. Undrar hur de tar det. Jag kanske låter dem bo på balkongen i en månad medan det går. 

Untitled

Untitled

Också Sigurd är fin, han är ännu lite teenager och vild och hoppsig. Och så har han ett hett temperament! Han är noga med sitt revir men ändå en räddhare ibland. (ofta) :D

Jag gillar att kaninerna har blivit mer sociala igen efter en tid då de var skygga. Vet inte vad som har hänt men nu verkar de jätteglada igen och älskar när man kommer till dem. Sally pussade också mig på benet sist jag var där. 

 

18.08.2015 kl. 12:51

Träningar

Outfitgif från min senaste springtur. Gillar retrostilen. 

I fredags var det första träningarna för mig efter vårt roller derby-lags sommarlov. Vi har ju flyttat från idrottshallen i Böle till vår alldeles egna Bunker. Inte helt egen, utan vi hyr den från ett paintball-företag. Bunkkeri finns på Busholmen bakom Verkkokauppa. I Böle hade vi dåliga träningstider som ofta blev inhiberade. Innebandykillarna kommer liksom först. Så nu har vi det bra. Bara att där är dammigt och hårt golv att ramla på, men kanske jag snart slutar vara rädd för att ramla där..

Det kändes hur som helst jättebra idag efter träningarna. Blev riktigt svettig och slut. Så hårt pressar jag aldrig mig själv när jag är ensam. 

Dock blev jag 1,5 timmar försenad till träningarna på grund av jobb, och när jag öppnade min väska med rullskridskorna märkte jag att jag hade glömt att byta bort uteringarna! Borde ha bytt eftersom uteringarna är mjuka och mina senaste inneringar passar perfekt till Bunkerns underlag. Men det gick helt okej ändå, fast det var lite svårt att bromsa. 

I typ exakt två år har jag haft roller derby som hobby. Även om mitt mål i början var att bli en av Finlands bästa roller girls så har jag hittills inte haft tiden till det. För att bli bland de bästa i Finland ska man dedikera sitt liv till träning. Roller derby, kondition-och muskelträning vid sidan om. Jag har inte ens haft tid att gå på alla våra träningar med laget. 

Och jag önskar att jag kunde säga att den saken kommer att ändras, men jag vet faktiskt inte... I våras jobbade jag så mycket på examensarbetet, i höstas mycket med dokumentären En trevlig liten film om döden. Sommaren 2014 jobbade jag i Borgå och prioriterade att träffa kompisar och festa. 

I höst kommer jag att bo i Kivikko som ligger 15 kilometer från Bunkern, nästan en timmes resa med lokaltrafik. Jag vet inte hur mycket jobb jag får (HAR JAG INTE SAGT ATT JAG FÅR FORTSÄTTA SOM REDAKTÖR PÅ YLE? INHOPPARJOBB MEN ÄNDÅ??), men jag kommer nog ta allt jobb jag blir erbjuden, i alla fall i början. Tv-nytts dagar är ofta till klockan 20. Det betyder att jag missar i alla fall början av träningarna som ofta börjar ren 19. Från Böle tar det kanske 35 minuter att ta mig till Bunkern. 


Det känns som om det bara inte kan finnas för många komponenter i ens liv. Att man bara kan prioritera en eller max två sakar i sitt liv. Hittills har det varit skola och/eller jobb och att umgås med *killar* och vänner. I höst ska jag också påriktigt satsa på kaninerna. Umgås med dem mycket och träna klicker. Och det känns jobbigt att veta att jag kommer att lämna dem ensamma över 12 timmar per dag, ibland flera dagar i rad. 

Jag skulle också vilja börja styrketräna och speciellt börja med yoga. Men när skulle jag hinna med det? I så fall måste jag välja bort något annat. Yoga kan jag göra hemma i alla fall, har tänkt ladda ner Yoogaia en tid. 

Vad tror ni andra om prioriteringar i livet, hur många komponenter kan ens liv bestå av? Varför känns det som om vissa håller på med 100 saker och att jag själv bara hinner med en sak per dag och sen ska man sova. (och då går jag inte tidigt till sängs).  

09.08.2015 kl. 22:58

 

Maj 6

Hej, jag är Frida! Jag är en av dem som nästan vrider nacken ur led när jag får syn på en hundvalp gå på gatan. Fridas Djurblogg handlar främst om djuren som finns i mitt liv. Jag har två kaniner- drottningen Sally och energiknippen Sigge. De bor med mig i Helsingfors. Hos mina föräldrar i Borgå finns Golden Retrievern Maya som hatar agility. I bloggen skriver jag om det som händer i mitt liv. Jag är 23 år, utbildad medianom och jag älskar Roller Derby.

Alla bilder tillhör och är tagna av mig om inte annat står skrivet. Om ni vill låna en bild, hänvisa till bloggen.

Kommentarer är ytterst välkomna, jag svarar på alla!

Untitled

Arkiv:
Historien om Sally: 1, 2, 3
Den bästa av hundar: Maya

Untitled

Maya, 6 år

Kontakt:
fridasdjurblogg at gmail.com

Twitter
Flickr

Sally i sängen 2

Sally, 4 år

IMG_1493

Sigge, 1 år

 

Bloggtips: 

Amanda i Underlandet
Anna/ Projekt Ines
Anne
Biffen
Carita
Charlotte
Duellen

Emma
Emma Sophia
Fredrika
Koltrast
Julie
Karin
Kashmi
Kvalificerat nonsens
Mamma/ Helen
Olivia
Púpú von BunBuns
Satu
Vanessa
Vilhelmina
Wonderland

Bloggkommentatorerna
Emelie&Tobbe
HanaPee
Jonna Jinton
Spiderchick