Jag är inte urban

I nästan exakt fyra år har jag bott i Helsingfors. Ändå känner jag mig ibland som en outsider. Jag har ibland funderat på varför jag aldrig hänger i parker som alla andra verkar göra i flera timmar, besöker Hietsun (populär strand), eller lär mig var Eriksgatan eller Georgsgatan går. Jag minns aldrig heller vilken bar som är Roska och vilken som är Kaiku. Jag har en bar som jag gillar men den minns jag inte namnet på. Jag minns aldrig namnet på barer. 

fridakontur

På tal om det så kände jag mig jätteobekväm på det coola utehängstället Teurastamo. Det är som en oas som påminner om ett hippt Berlin. Jag tyckte mest att det var en konstig plats och att alla stirrade på mig. Det känns överlag bland coola hipsters de som har de mest underliga kläderna vinner. Och jag har fortfarande svårt att hålla mig från att fnissa när jag ser karar i fiskehattar. Jag hade liksom själv en sån när jag var 11 år. 

Jag vet inte varför jag är lugn i ett hav av Ledinfans i Borgå men blir superstressad av att gå i en park på restaurangdagen med barn som skriker, matos från grillarna och den ständiga oron för att ens cykel ska bli stulen när man lämnat den någonstans. 

Untitled

Ändå skulle jag inte kalla mig en komplett lanttis. Jag misstänker att jag bara är högkänslig och har svårt att stänga av intryck i en stökig miljö. Jag får höga stressnivåer som skapar flyktreflexer.

Men sen vet jag inte varför jag har ett behov av att kategorisera och tänka så svartvitt. Att "antingen är man en urban storstadsbo eller så är man en lanttis". Man är väl bara vem man är. Men när man hänger med olika kompisar i varierande kompisgäng så blir man lite lost. Kanske det ändå handlar om att hitta sig själv och acceptera att man inte kan gilla allt. Jag är inte hipp (vem använder ens det ordet?) utan jag är kanske en skittöntig djurälskare som jobbar med nyheter. Jag går hellre på en konsert med Tomas Ledin än på Flow. Jag tycker att parkhäng är tråkigt och vill helst vara ensam på stranden. Jag hatar att känna mej rädd i metron eller för att min cykel ska bli stulen. På landet har man husnyckeln i blomkrukan på trappan eller bakom knuten på en spik. Men jag gillar att vinterkvällar aldrig är kolsvarta tack vare gatulampor och att ha 100 meter till Valintatalon som är öppen 6-23. Är det möjligt att få allt? 

23.08.2015 kl. 22:47

Maya i sandgropen

På lördag är det dags för sommarens sista bröllopsfotografering. Vi har tänkt fota i en exotisk sandgrop med fina miljöer. Är väldigt taggad inför det!! Om nån kan tänka sej att komma med som assistent så *vÄlKoMm3n*

Untitled

För en tid sen var jag på locationscouting med pappa och Maya och kollade in platsen. Majsan var nöjd att vara med på äventyr. 

Untitled

Och när jag och pappa stod och beundrade sandformationerna så dök hon plötsligt upp på toppen av sandberget. 

Untitled

....För att sen springa ner. 

Untitled

Har nån btw sett hästfilmen Sherdil?? Den slutar ju med att hästen gör volter ner för ett berg eller sandhög. Hur gjorde dom det? 

Untitled

Maya gjorde dock inga volter utan sprang så fint ner. I dag har jag en ledig dag och ska försöka sälja lite möbler och sen kanske packa lite. Flytten närmar sig och jag är gråtfärdig av tanken på att lämna mitt hem. 

19.08.2015 kl. 13:46

Sally min älskade kanin

Har ni nånsin sett en så söt och klok kanin som Sally?? Hon blir bara finare och finare i mina ögon, och hon är snart fyra.

Untitled

 

 

Ett filmklipp publicerat av fraidei (@fraidei)


Mina kaniner är ännu på grönbete hos mina föräldrar, jag saknar dem mycket. Men snart ska jag flytta, och då tar jag med dem. Undrar hur de tar det. Jag kanske låter dem bo på balkongen i en månad medan det går. 

Untitled

Untitled

Också Sigurd är fin, han är ännu lite teenager och vild och hoppsig. Och så har han ett hett temperament! Han är noga med sitt revir men ändå en räddhare ibland. (ofta) :D

Jag gillar att kaninerna har blivit mer sociala igen efter en tid då de var skygga. Vet inte vad som har hänt men nu verkar de jätteglada igen och älskar när man kommer till dem. Sally pussade också mig på benet sist jag var där. 

 

18.08.2015 kl. 12:51

Ja, ja, ja, du kan lita på mig!

På torsdag kväll hoppade jag på bussen till Borgå. Jag och Hanna (mer Hanna) har haft Mayaansvar över helgen. Mamma och pappa varit på bröllop och semestrat i Köpenhamn.

Untitled

På fredag skötte jag hund och var på konsert! Tomas Ledin och Måns Zelmerlöv spelade ju i Borgå! Här finns en välskriven juttu publicerad på Östnyland. Aj huhhu vad kul jag hade! Speciellt Ledin var så jäkla bra!   
Untitled

Och så fick jag träffa alla mina Borgåkompisar!! Alla fyra par på plats, ett par har just förlovat sig och Sandra väntar ju bebis. Vi dansade och hade superkul. <3<3

Untitled

På lördag åkte jag tillbaka till Hesa för att städa på Flow. Vi samlade in pengar till HRD (Helsinki Roller Derby) genom att städa på bajamajaområdet. Helt bra gick det, men lite tungt att jobba 12 timmar i sträck i gummistövlar. Vi skulle också städa på killsidan och täcka in megapissoarer när de var fulla(!). Det var så äckligt att jag tänkte spy när det rann kiss ut från flera hundra liters stora lådor. Dessutom blev jag så generad. Och äckligaste av allt var att kanske 1/10 tvättade händerna och 1/100 använde tvål när de tvättade händerna. Tänk på de. 

 

 

Ett filmklipp publicerat av fraidei (@fraidei)

 

Igår tog jag det lugnt. Hade fått gå på Flow men var så trött som en hundvalp så jag orkade faktiskt inte. Det var mest Tove Lo som intresserade. 

I dag började jobbveckan åter. Jag har ofta ännu längre dagar nu för tv-sändningarna har igen blivit långa efter sommaren. Nu har också alla ekonomi- och politikkunniga kommit tillbaka till jobb, så det betyder att jag inte får göra mera såna grejer, typ som att intervjua Erkki Tuomioja. Men det är jättekiva att göra mindre allvarliga grejer också! I dag gjorde jag en juttu om att en mångkulturell väggkalender ska ges ut i Helsingfors skolor. Där finns många olika religioners högtider och festdagar inprickade, utöver de kristna högtiderna. Det är jättebra tycker jag. Jag hör inte till kyrkan men älskar julen! Tycker man kan fira de högtider man vill oberoende vilken tro eller kultur man tillhör. Ha en bra vecka allesamman! 

17.08.2015 kl. 22:33

"Avslappnad" yogasession

Är nu medlem i Yoogaia-klubben. Tycker att ni ska bekanta er med det om ni är intresserade av yoga. De erbjuder jättebra och varierande lektioner, både live och inbandade. Och kolla hur bra reklam de har att snurra på hemsidan!

Nä jag är inte sponsrad som vissa andra storbloggare. Jag har ju liksom skapat flera konton bara för att få va med om flera testperioder gratis :D 

Nåja, första yogasessionen i dag efter en-två månader av slappande, ingen stretching och mycket sittande på jobbet. Det gick... skit, såklart. Tappade ofta balansen och skrek rakt ut när nån rörelse gjorde ont. "Aj sa*an!" och "auuuuu". Väldigt fokuserat och behärskat ;) 

Först tänkte jag köra lite dynamic yoga, men tränaren gick väldigt snabbt framåt och sa plötsligt: "and back to downward facing dog, and now, let's do a handstand." Eller var det headstand? Jag har aldrig gjort en headstand, kan jag lära mig det själv? 

Så jag bytte program till en "relaxing stretch" och den var också helt galen, i alla fall har jag tappat all vighet jag har ägt. Speciellt pigeon-sittande var svårt (det borde vara en position när ena benet vilar på mattan bakåt och andra benet böjt framför en. Med sidan av vaden mot golvet. Kan varieras.) Så jag googlade just varför pigeon är omöjligt för mig och hittar texter om att posen speglar mina egentliga känslor och mitt förhållande till mig själv. 

Låter allvarligt.. Men jag ska fortsätta yoga och se hur det utvecklar sig. 

10.08.2015 kl. 14:07

Träningar

Outfitgif från min senaste springtur. Gillar retrostilen. 

I fredags var det första träningarna för mig efter vårt roller derby-lags sommarlov. Vi har ju flyttat från idrottshallen i Böle till vår alldeles egna Bunker. Inte helt egen, utan vi hyr den från ett paintball-företag. Bunkkeri finns på Busholmen bakom Verkkokauppa. I Böle hade vi dåliga träningstider som ofta blev inhiberade. Innebandykillarna kommer liksom först. Så nu har vi det bra. Bara att där är dammigt och hårt golv att ramla på, men kanske jag snart slutar vara rädd för att ramla där..

Det kändes hur som helst jättebra idag efter träningarna. Blev riktigt svettig och slut. Så hårt pressar jag aldrig mig själv när jag är ensam. 

Dock blev jag 1,5 timmar försenad till träningarna på grund av jobb, och när jag öppnade min väska med rullskridskorna märkte jag att jag hade glömt att byta bort uteringarna! Borde ha bytt eftersom uteringarna är mjuka och mina senaste inneringar passar perfekt till Bunkerns underlag. Men det gick helt okej ändå, fast det var lite svårt att bromsa. 

I typ exakt två år har jag haft roller derby som hobby. Även om mitt mål i början var att bli en av Finlands bästa roller girls så har jag hittills inte haft tiden till det. För att bli bland de bästa i Finland ska man dedikera sitt liv till träning. Roller derby, kondition-och muskelträning vid sidan om. Jag har inte ens haft tid att gå på alla våra träningar med laget. 

Och jag önskar att jag kunde säga att den saken kommer att ändras, men jag vet faktiskt inte... I våras jobbade jag så mycket på examensarbetet, i höstas mycket med dokumentären En trevlig liten film om döden. Sommaren 2014 jobbade jag i Borgå och prioriterade att träffa kompisar och festa. 

I höst kommer jag att bo i Kivikko som ligger 15 kilometer från Bunkern, nästan en timmes resa med lokaltrafik. Jag vet inte hur mycket jobb jag får (HAR JAG INTE SAGT ATT JAG FÅR FORTSÄTTA SOM REDAKTÖR PÅ YLE? INHOPPARJOBB MEN ÄNDÅ??), men jag kommer nog ta allt jobb jag blir erbjuden, i alla fall i början. Tv-nytts dagar är ofta till klockan 20. Det betyder att jag missar i alla fall början av träningarna som ofta börjar ren 19. Från Böle tar det kanske 35 minuter att ta mig till Bunkern. 


Det känns som om det bara inte kan finnas för många komponenter i ens liv. Att man bara kan prioritera en eller max två sakar i sitt liv. Hittills har det varit skola och/eller jobb och att umgås med *killar* och vänner. I höst ska jag också påriktigt satsa på kaninerna. Umgås med dem mycket och träna klicker. Och det känns jobbigt att veta att jag kommer att lämna dem ensamma över 12 timmar per dag, ibland flera dagar i rad. 

Jag skulle också vilja börja styrketräna och speciellt börja med yoga. Men när skulle jag hinna med det? I så fall måste jag välja bort något annat. Yoga kan jag göra hemma i alla fall, har tänkt ladda ner Yoogaia en tid. 

Vad tror ni andra om prioriteringar i livet, hur många komponenter kan ens liv bestå av? Varför känns det som om vissa håller på med 100 saker och att jag själv bara hinner med en sak per dag och sen ska man sova. (och då går jag inte tidigt till sängs).  

09.08.2015 kl. 22:58

Frida tipzar

Nu kommer fyra aktuella tips som ni borde läsa eller lyssna på. 

1. Blogginlägg: Zara Larsson, du gör mig så arg
Ett inlägg om skam och skuld efter att ha blivit utsatt för en våldtäkt. Veckans viktigaste text. 

2. Sommarprat: Vegas sommarpratare 2015: Lotta Storbacka 

Wow, så imponerad av Vegas yngsta sommarpratare, 17 år. Hon har fått massa skit i kommentarerna. (Jag ser ju tyvärr också de raderade när jag är inloggad). Men vilket bra sommarprat om kvinnor, män och feminism! Klart och tydligt. Och helt min favoritmusik!! Hair av Lady Gaga, Bjånkki och Din soldat av Albin & Kristin Amparo. 

3. "Wellness ger oss ångest" 

"Vi känner ett krav på att vara lyckliga och hälsosamma och att demonstrera det för omvärlden, men också samhället har ett inbyggt moraliskt krav på hälsa och lycka. Det är när vi både känner kravet utifrån och från oss själva som känslan av ångest och misslyckande infinner sig, menar Carl Cederström." 

JEPP. 

Bubblare: Alfred Backas sommarprat

Håller först nu på och lyssna på det men väntar mig mycket. Han pratar om sorgen efter att hans bästa vän och kusin dog.  

*edit: nu mitt i Alfred Backas prat.. Böl :( 

07.08.2015 kl. 22:31

Äntligen sooool!

Har aldrig varit ett extremt fan av solen men annat är det nu. VAR HÄLSAD KÄRA SOL! (Så som Bisamråttan säger åt kometen i Kometen kommer).

Jag hade några lediga dagar så jag åkte till Borgå med målet att paddla kajak i solen! 

Untitled

Ett PERFEKT kajakväder. Ändå måste jag nästan DRA med Hanna, men tror nog hon gillade det sen till slut. 

Vi har haft kajakerna ren i några år men jag har aldrig åkt med dem!? Fastän mamma och pappa skaffade dem tack vare att jag talat så gott om att paddla efter att jag kom hem från Robinsonlägret när jag var 12. 

Untitled

Rastade kaniner. <3 

Untitled

Sigge xD 

Untitled

På onsdag hann jag med många saker! 

1. Locationscouting med Maya. Jag ska fota ett brudpar i Seitlax och gick och kollade på lite platser. Maya hittade en fin grotta som hon kallade det. 

Untitled

Finaste Murre!

Andra saker jag hann med:

2. Köpa smycke med Mommo och Hanna. Fick pengar av mommo till dimissionen. Blev ett par glittriga örhängen.

3. Babyshower för en av mina bästa kompisar Sandra. Hon ska få bebis snart och vi överraskade henne med en fest med lekar och så vidare. Tre småbarn var på plats och många kompisar och mamma och svärmor och så vidare. Kul. Sen tog jag Onnibussen till Helsingfors, satt i övre våningen. 

I dag har jag jobbat och shoppat skor. Mina bästa par har gått sönder i bottnet. 

06.08.2015 kl. 22:03

Brudbukett i Ford

Kan snart leverera bröllopsbilder till brudparen och efter det ska jag visa många fler bilder. 

Untitled

Untitled

Johanna och Oscar åkte till festplatsen i en gammal Ford. Det blev superfina bilder. Har skickat iväg hälften men ännu väntar en genomgång av resten.  

04.08.2015 kl. 12:42

 

Maj 6

Hej, jag är Frida! Jag är en av dem som nästan vrider nacken ur led när jag får syn på en hundvalp gå på gatan. Fridas Djurblogg handlar främst om djuren som finns i mitt liv. Jag har två kaniner- drottningen Sally och energiknippen Sigge. De bor med mig i Helsingfors. Hos mina föräldrar i Borgå finns Golden Retrievern Maya som hatar agility. I bloggen skriver jag om det som händer i mitt liv. Jag är 23 år, utbildad medianom och jag älskar Roller Derby.

Alla bilder tillhör och är tagna av mig om inte annat står skrivet. Om ni vill låna en bild, hänvisa till bloggen.

Kommentarer är ytterst välkomna, jag svarar på alla!

Untitled

Arkiv:
Historien om Sally: 1, 2, 3
Den bästa av hundar: Maya

Untitled

Maya, 6 år

Kontakt:
fridasdjurblogg at gmail.com

Twitter
Flickr

Sally i sängen 2

Sally, 4 år

IMG_1493

Sigge, 1 år

 

Bloggtips: 

Amanda i Underlandet
Anna/ Projekt Ines
Anne
Biffen
Carita
Charlotte
Duellen

Emma
Emma Sophia
Fredrika
Koltrast
Julie
Karin
Kashmi
Kvalificerat nonsens
Mamma/ Helen
Olivia
Púpú von BunBuns
Satu
Vanessa
Vilhelmina
Wonderland

Bloggkommentatorerna
Emelie&Tobbe
HanaPee
Jonna Jinton
Spiderchick