Historien om Sally- del 2

14.03.2013 kl. 21:00

Här kommer den andra delen om Sallys historia. Om kaninungens första tid och hur Sally får sitt namn.


Sally sattes i sin bur för första gången och för att hon var så ynklig så var jag orolig att hon inte skulle våga dricka eller äta. När hon sedan drack blev jag så lättad att jag tog en bild och textade till min syster om den stora nyheten. 

Första veckan var jobbig. Sally var så liten och rädd för varje rörelse jag gjorde. Dessutom borde man låta kaninen vara ifred och endast i buren första veckan så den har en chans att vänja sig vid omgivningen. Jag satt en bit ifrån hennes bur och läste en bok eller var på telefonen så hon skulle vänja sig vid mig. Förstås kunde jag inte låta bli att ta upp henne ibland, och lyfta ut henne på golvet för en stund. 

Första veckorna var hon skygg. Min taktik var att ge henne mat från handen, men det tog länge innan hon själv vågade närma sig. Jag tror att det var omställningen till ett nytt hem som gjorde Sally så pass försiktig, men det kan hända att uppfödaren borde socialiserat henne mer. 

Jag minns inte hur Sally kom att heta Sally, men jag hade flera förslag; Dolly, Sigge/Sigrid, Iris. Min nästa kanin (woops) kommer garanterat heta Sigge. 

Sally bara växte, vi flyttade och jag köpte en större bur till henne. (Från 100x50 till 120x60. Skillnaden var stor!)

Medan Sally blev äldre så fick hon också allt tydligare personlighetsdrag. Hon är nyfiken, social och glad. Hon är också orädd för hundar och människor. Hon knorrar när hon är glad, vill göra ungar eller ska få mat. Ibland sitter hon i soffan med mej när jag ser på film!

 

Det allra första fotot jag tagit av Sally. Av misstag var blixten på.

Här är hon på samma ställe men vågar lite röra på sig. 

Äntligen drack hon!

Sally visste redan som liten hur man chillar

 

Fridas Djurblogg Lönnroos

Min musiksmak har ändrats

Mitt år 2014 har sett ut såhär i musikväg: 

spotify2014

Man kan kolla vilka artister och sånger man lyssnat mest på och hur många timmar man lyssnat på Spotify under 2014. Det går alltså att kolla sin statistik fast man inte har spotify premium (betalversionen). Här är länken- My year in music 2014. Kul att få fakta, själv har man kanske lite en annan bild. 

spotifymestlatar

Det här är tydligen de låtar jag lyssnat mest på... Såhär tänker jag om dem nu:

1. Not In That Way- Sam Smith: Kanske årets vackraste låt. Jo det är det nog. 

2. Hatar allt- Den svenska björnstammen: Klarar inte lyssna på den för den lyssnade jag på när mitt liv var som pissigast. En av de få sorgliga sånger jag ville lyssna på då. Annars föredrog jag gladare musik. 

3. Money On My Mind- Sam Smith: Var det här i början eller slutet av sommaren? Minns inte att jag gillat den så mycket så att den är på tredje plats. Men tydligen.  

4. Summer- Calvin Harris: Sommarpop som bäst. Aah 2014. 

5. Magic- Coldplay: Den spelades ofta i bilen när jag körde hem från stan. Varje gång den spelades så tog jag det som ett tecken på att lifvet kommer bli bra. Samma med A Sky Full of Stars. Årets viktigaste låtar! 

6. Bad- David Guetta: Min partylåt nr. 1

7. Problem- Ariana Grande: Skön låt som jag förknippar med sommaren. 

8. Jubel- Klingande: Ååh sommar! Också en episk 2014 sommarlåt. 

9. Vadelmavene- Kasmir: Det här är kanske finska sommarlåten 2014! När jag lyssnar på den nu så känns den gammal. 

10. Younger- Seinabo Sey: Melankolisk men skitbra och poppig låt! 

Shit, alla låtar för mig nog direkt tillbaka till sommaren 2014 som jag minns som skitbra. Låtarna har fastnat som sommarlåtar. Sol, värme, fest, vänner. 

Untitled

Jag har gjort musiklistor för i princip varje årstid med låtar jag vill lyssna på. Sommarens långa lista var full med pop och också höstens. Nu är jag in på nån ny bana. Jag lyssnar hellre på lite lugnare soul och sånt. Prince, Adele och Maxwell till exempel. Ska lägga till lite mera Kent också. 

11.02.2015 kl. 15:02

Mitt första uppdrag med Marthaförbundet

Under våren praktiserar jag ju på Marthaförbundet. För det får jag de sista studiepoäng som jag behöver för att bli klar från skolan. (Förutom att jag måste skriva ett visst examensarbete också..) 

På Martha jobbar jag främst som assistent åt informatören Karin men jag kommer göra lite annat också. Igår var jag med Karin hemma hos Marthas Lissu i Sibbo för att fota och filma lite för olika kampanjer och projekt som Martha har på gång. 

feb

feb_3

Bilder ni inte är vana att se hos mig! Jag har sett fram emot att få jobba med Karin för hon är specialist på att fota stilleben, prylar och inredning. Allt det som jag inte brukar fota. Jag har tyckt att det är lite tråkigt jämfört med att fota människor och djur. Men jag tror jag kommer ändra åsikt nu för det verkar rätt kul och avkopplande. Så det är skitbra att jag lär mig fota saker på ett estetiskt sätt. Kan bli en bättre produktfotograf. 

feb_2

Förutom att jag fick äta årets första fastlagsbulle så fick jag hälsa på Dolly som väntar valpar i sista veckan!!!!! 

feb_1

Fina labradoren som är lika gammal som Maya. De har faktiskt lekt tillsammans för pappa har lagt golv hos Lissu och vi är släkt med henne (Lissu, inte hunden) på långt håll. Liten värld. Dolly- hunden var trött och klumpig men mycket gosig och ville inte att man skulle sluta klappa henne. Kanske jag skulle ta en valp..... <3 

10.02.2015 kl. 19:44

Sally & Sigge

feb

feb_1

Sally har börjat likna en boll allt mer och mer, så jag ska halvera pelletsmängden hon får. Sigge har en fällningsperiod så han lossar jättemycket päls. Man får plocka från buren och jag brukar borsta av honom med handen. Och så har jag en ny matta i vardagsrummet! Fick den gratis av en lagmedlem i mitt roller derbylag. 

08.02.2015 kl. 22:50

Att fota Gudrun Schyman

Jag blev tillfrågad att fotografera Gudrun Schyman när hon var i stan. Uppdraget kom från Studentbladet och numret kommer ut om nån vecka. 

Schyman höll en föreläsning arrangerad av Unionen. Det är snart riksdagsval i Finland (mitt andra val usch jag är gammal) och Schyman kom för att dra sin feministiska våg över Finland. Hon vill ha igång en jämställdhetsdebatt här. Jämställdhet är målet, feminism är verktyget. 

IMG_4521

Gudrun Schyman är talesperson för Feministiskt Initiativ (FI) i Sverige. Det var skitkul att lyssna på hennes tankar. Lärorikt! Hon kritiserade finska politiker för att gå runt ämnet istället för att prata klarspråk. 

IMG_4531

Ser detta som en väldigt stor höjdpunkt i min karriär. Gudrun Schyman var efter i tidtabellen och jag ville så gärna fota henne i hallen utanför det fula auditoriet. Så jag bad henne komma med dit, och hade typ 30 sekunder på mig att fota porträtt. Huhhu. Som tur hade jag Tessa med mig att hjälpa. 

Så jävla cool person med sån otrolig pondus och karisma. Ändå ger hon ett sympatiskt intryck. En idol! 

05.02.2015 kl. 21:59

Lördag

Igår var det en helt ledig lördag! Så skööönt. Inga måsten. Förut tyckte jag en dag inte var 100% chill om jag inte var hemma och tog det lugnt. Det vill säga sova till klockan 13 och sen surfa och kolla på serier hela dagen. Men igår tyckte jag dagen var riktigt lugn fast jag hängde på stan. Kanske min stresströskel har höjts. Det enda minuset var vädret, riktigt äcklig vind och snö som piskade i ansiktet. 

Dagen igår blev som en lite försenad födelsedag. Av min... pojkvän (tänk det!) Rasi fick jag en shoppingtur som födelsedagspresent. Att vi skulle gå på stan och jag fick välja vad jag ville. Kolla vad jag hittade på bilden längst ner.

Så dagen gick ut på:
1.  Frukost
2. Göra oss färdiga. Precis då fick jag en plötslig stressattack som jag får ibland när jag ska iväg nånstans. Jag kastade mig på sängen och kände mig pressad för att jag hade så höga förväntningar på dagen och för att jag inte orkade göra mig klar för att gå ut.
3. Shopping!! Gick högst upp i Stockmanns köpcenter och sen igenom varje våning. (Kom alltså upp från sängen sen..)
4. Fika
5. Hem och fixa sig
6. Ut och äta på stan
7. Spelning! 
8. Taxi hem ZzZzZzZ

Några bilder från dagen:

feb

Hur kan man vara så söt som Sigurd är??? Här får han smaka på ett cornflake men han var inte så förtjust. Papper att gnaga på under soffan. 

feb_2

Till kvällen stylade jag upp mig och tog instagrambilder. Börjar känna mig hemma i mitt mörka läppstift. 

feb_8

Min nya kjol fick komma till användning för första gången. Kan hända att jag kommer ha samma outfit på min födelsedagsfest vol. 2 i februari. 

feb_7

Jag och Rasmus gick runt en stund och försökte hitta restauranger som inte var smockade med människor. Efter misslyckad A- och B- plan så hittade vi till Bravuria vid Kampen. Även om det hör till S- kedjan och inte var världens supermysigaste ställe så var det riktigt OKEJ. Och god mat! 

feb_3

Vi begav oss sen till Korjaamo där Alina Devecerski inledde kl. 22. Det var inte så mycket människor där, jag tror att folk inte riktigt visste om spelningen. AD & LH spelade ju dagen innan på X3M:s fest Svenska Talande Klubben i Åbo, men få hade hört om spelningen i Helsingfors. 

feb_5

Efter Alina D. var det dags för Linnea Henriksson. Vilken talang och energi! Gå och se på henne nästa gång ni har chansen! Huhhu! 

IMG_4476

Jag blev utmanad att ta en selfie med Linnea. Förstås var jag på! 

feb_4

Det här var det rätt svaga resultatet. Men en selfie är en selfie är en selfie. 

feb_6

Det här är vad jag hittade. En superskön tröja från Carlings! De hade bra rabatt så jag hittade tre saker. Den här var från herravdelningen. Hittade också en så otroligt fin kappa från Mango, men XS var för kort i ärmarna och S var lite för stor i ryggen :( Sen jag gick till shoppinggurun Else- Maj förra året så har jag alltid köpt en storlek mindre kläder än tidigare för kläderna töjer så mycket vid användningen. Drömmer om den jackan ännu. Kanske man kunde sy in storlek S?? 

Dagen får 10/10. Har aldrig varit med om lyxigare dag!? Jag kunde ha födelsedag varje dag! 

01.02.2015 kl. 22:16

Devecerski & Henriksson

Som ingen missat så spelar Alina Devecerski och Linnea Henriksson på Svenska Talande Klubben i Åbo på fredag (30.1) men dagen efter det så spelar de faktiskt i Korjaamo i Helsingfors- och dit är såklart jag på väg. 

Alina Devecerskis bästa låt enligt mig: 

 

Och det här är Linnea Henrikssons bästa låt enligt mig: 

Det kommer bli skitbra! 

29.01.2015 kl. 18:37

Två bilder från Lurvaveckoslutet

När Lurva är på besök får kaninerna hållas i sovrummet - "kaninrummet". Sigge är nämligen livrädd för hundar och Lurva är ingen bra hund att träna bort hundskräcken med, för hon blir så ivrig och vill äta upp honom. 

januari_5

Golvmopp deluxe. 

januari_4

Men sen började hoten komma....

"Om jag inte får komma in i kaninrummet så får du inte gå ut!! Jag tar din sko som gisslan!" 

Men så snabbt jag tog fram kopplet så glömde hon sina hot och började skutta runt av glädje eftersom vi skulle ut! Inte så skrämmande hund <3 

27.01.2015 kl. 15:17

Bra dagar

Januari har varit en god månad så här långt!! Faktiskt har den kammat hem de första tiopoängaren :D (Varje kväll skriver jag en bok som heter Brabok (Idé: Mia Törnblom) där jag bl.a. skriver tre bra saker som hänt under dagen och sen ger jag ett vitsord åt dagen i stort. Första tian alltså). 

 

 • Vecka 3/2015 (må- to) var den typ bästa veckan i mitt liv?! V.3 forever in my heart. 
     Under den veckan inledde jag skrivandet av mitt examensarbete och det gick över förväntan. Jag hade inget annat på schemat än just det, och jösses vad skönt att inte stressa med flera saker tillika!!! Kände att jag hade kontroll, vilja och självkontroll. Var så sjukt bra! Veckan efter gick sen skit, men jag kommer alltid minnas vecka 3. RIP vecka 3. 

januari

Jag har pluggat i Unis biblioteket i Kajsaniemi och på caféer, men det blir dyrt i längden med kaffe på alla caféer :( 

 

 • Förra veckoslutet hade jag Konturmöte i Åbo. Jag har varit redaktör för tidningen i 1,5 år och det har varit väldigt kul men kämpigt med att söka stipendier och bidrag. Nu går jag vidare, precis som Kontur som inte längre kommer ut som bilaga till Ny Tid som blev månadstidning. Men Kontur fortsätter i ny form. Glad! 

januari_1

I Åbo hann jag träffa Julia över en kaffe och det var sååååååååå kul!!!! Lite som terapi! Var superglad hela kvällen sen. 

 • För en vecka sen var jag i Borgå och utnyttjade mitt presentkort till massageskolan där. Aah nackmassage! Sen var jag på Bogy Show och lyssnade på den strålande systern Hanna.

 

januari_2

Borgå Gymnasium showww

 

 

 • På onsdag blev det äntligen ett besök på Didrichsens konstutställning för att se på Edvard Munchs konst. Helt sjukt bra. Måste skriva ett eget inlägg om det. 

IMG_4225

En av mina favoriter!! Pga färgerna och perspektivet och saker. 

 • Tvåorna från vår skola visade sina kortfilmer på torsdagen, så det blev lite festande. Som vanligt var Tessa och Lurva hos mig. Vi tog taxi hem och gjorde potatisbåtar (Extras klyftpotatis) i ugnen. Allt som det brukar alltså.
     Läs Miilos inlägg därifrån! Jag var i ett skede och dansade med henne och hennes vänner då de spelade Maggio (och jag sprang till dansgolvet).

 

 • Morkkisen från Hell slog till på fredag. Inte för att jag gjort något pinsamt men jag bara tvivlade på allt. Lurvis blev hos mej för hela veckoslutet dock, superrrr!! 

jann

Morkkisattack. 

 • På lördag var det Mamma Mia med familjen! Den var braaaaa! 
 • På söndag var jag för första gången på roller derbyträningar efter typ två månader. December månad var så galen och hektisk så jag hann inte träna. :( Nu blir det troligtvis back on track för mig!

 

ANDRA BRA GREJER I KRONOLOGISK OORDNING:

 

 • Under våren kommer jag praktisera på Marthaförbundet! Mina sista studiepoäng kommer jag att få därifrån, och jag kommer jobba tillsammans med Karin och resten av gänget i Böle. Det blir marknadsföring, foto, film och sociala medier. Säkert mycket mer!! Ser mycket fram emot detta!

 

 • Mitt examensarbete: Jag skriver om huvudkaraktären i Hungergames, Katniss Everdeen. Jag har älskat HG- filmerna ända från start och speciellt den fantastiska karaktären som Katniss är. I mitt arbete kommer jag att analysera henne och jämföra med andra liknande hjältinnor.
     Jag träffade min handledare idag för att kolla upp hur det går. Hon är mitt upp i inspelningarna av Anneli och Onneli men tog ändå tiden. Hon är suverän!! 

 

 • Jag fyllde år den 8.1 och det firade jag med att gå ensam på bio och se på senaste Hunger games. Men fick ingen med mig på drinksu efteråt.. Så jag intalade mig att det var okej. På lördag firade vi dock stort med Honk som fyllde då. Vi var på Maskot i Kallio och sen Le Bonk. Och dansa som galningar!!! Helt i min smak. 

jani

Ni minns när jag fick stopp i duschavloppet precis när jag blandat hårfärg. Fast jag i flera timmar försökte få bort det själv så gick stoppet inte bort. Nå, dagen efter fixade jag hjälp från disponenten som fixade det (han var snabb som ett skott) och på kvällen tänkte jag då färga håret med den färdigblandade och -skakade hårfärgsflaskan. 

Men det gick inte, den exploderade......

jan

Så här är jag med ofärgat hår i min nya tekopp som jag fick som tack för att jag skött Lurvis!! Precis vad jag beställt x2. 

Så, januari har varit helt okej. Har nu bara skrivit om bra saker här, så ni kanske tolkar det som skryt(?) men en lika stor del av tiden har jag samtidigt haft ont i magen och stress pga saker som hänt. Mer än så ska jag inte skriva då det inte gäller mig (fast det berör mig i allra högsta grad). Så nu vet ni. 

Resten av veckan blir yoga!!!! Filmpremiär! Examensarbete och Studentbladet releasefest! Om jag orkar med allt. 

26.01.2015 kl. 23:10

Män(skligheten) fy fan

Varje gång jag hör om ännu en man som behandlar kvinnor som skit, som går bakom ryggen och är respektlös, desto mer älskar jag kvinnor. 

Jag är så fucking trött på mäns beteende att jag kan spy. Jag måste snart börja med boxning så jag kan få ur mig all aggression. 

Jag är så fucking trött på män som är "snälla", men som inte kan ta något ansvar över sina känslor eller handlingar, överhuvudtaget. Vilket leder till att de själva går och lider, precis som alla i deras omgivning. De gör helt idiotiska, själviska saker, utan en tanke på vart det leder.

Jag vet att det inte lönar sig att bara bli arg på individer, utan något är helt tydligt fel i vårt samhälle när män inte kan hantera sig själva. 

Vilka idiotiska maskulinitetsnormer finns kvar som gör att män inte kan gråta eller prata om känslor? Är det där som felet ligger? Att män inte kan tolka sina känslor? Alltså jag orkar inte. 

pintt

(Förtydligande: Inget har hänt mig personligen och alla män är inte idioter och en del kvinnor är också svin. Och alla svin är inte svin hela tiden.) 

21.01.2015 kl. 20:26

 

Maj 6

Hej, jag är Frida! Jag är en av dem som nästan vrider nacken ur led när jag får syn på en hundvalp gå på gatan. Fridas Djurblogg handlar främst om djuren som finns i mitt liv. Jag har två kaniner- drottningen Sally och energiknippen Sigge. De bor med mig i Helsingfors. Hos mina föräldrar i Borgå finns Golden Retrievern Maya som hatar agility. I bloggen skriver jag om det som händer i mitt liv. Jag är 23 år, utbildad medianom och jag älskar Roller Derby.

Alla bilder tillhör och är tagna av mig om inte annat står skrivet. Om ni vill låna en bild, hänvisa till bloggen.

Kommentarer är ytterst välkomna, jag svarar på alla!

Untitled

Arkiv:
Historien om Sally: 1, 2, 3
Den bästa av hundar: Maya

Untitled

Maya, 6 år

Kontakt:
fridasdjurblogg at gmail.com

Twitter
Flickr

Sally i sängen 2

Sally, 4 år

IMG_1493

Sigge, 1 år

 

Bloggtips: 

Amanda i Underlandet
Anna/ Projekt Ines
Anne
Biffen
Carita
Charlotte
Duellen

Emma
Emma Sophia
Fredrika
Koltrast
Julie
Karin
Kashmi
Kvalificerat nonsens
Mamma/ Helen
Olivia
Púpú von BunBuns
Satu
Vanessa
Vilhelmina
Wonderland

Bloggkommentatorerna
Emelie&Tobbe
HanaPee
Jonna Jinton
Spiderchick