Historien om Sally - del 3

30.03.2013 kl. 13:15

Det här är tredje och sista delen om Sallys historia. Hur det känns nu och om framtiden.


Hon knorrar när hon är glad, vill göra ungar eller ska få mat. Måste försöka få hennes knorrande på film, det låter väldigt roligt! Största nackdelen med Sally är att hon inte trivs i famnen. Sally kommer när man ropar, och då bör man ha godis för det är hon van vid. Ifall hon sitter under soffan när man lockar på henne så hör man oftast ett stampande, ett knorrande ljud, och sen kommer hon springande.

Det känns som om min och Sallys relation hela tiden växer. Jag har inte en sekund ångrat att jag tagit en kanin. Jag skulle bara vilja ha fler....

Kaniner kan leva i över 10 år. När Sally är 10 är jag 30. Jag vet inte hur mitt liv kommer se ut då, men jag hoppas jag inte blivit dum i huvudet och gjort mig av med henne. 

Nä, men jag har faktiskt tagit det mesta i beaktande. Kanske jag kommer tröttna, kanske jag kommer bli allergisk, kanske jag får barn eller hund och glömmer bort kaninen. Jag kan ju inte veta. Men det är okej. 

Sen finns det ju alltid en risk att djur blir sjuka eller dör. Det låter konstigt men eftersom jag är i allra högsta grad medveten om att hon kan bli sjuk (ibland är jag nojig), så är jag också varje dag tacksam över att hon faktiskt är frisk. 

Ibland är det tungt att ha ansvar över ett djur, och man känner sig omotiverad. Men hittills har jag alltid fått tillbaka ivern igen. Det finns ju alltid nya saker att hitta på med kaniner. Det bästa av allt är ändå att se henne glad!

Glad Sally med Fatbooth

Glad Sally på grönbete. (Otroligt bra bild från förra sommaren som jag inte sett förrän nu!)

Fridas Djurblogg Lönnroos

What about today?

Hoppade på bussen till Borgå för att kvällsjobba mej lite. Men åkte lite tidigare så jag skulle hinna gå på kaffe (limsa) med min vän Iddis. 

Jag dras till lemonader som ser LÄSKANDE ut. Det var den här även om den smakade som blommor och blad. Men jag tyckte den var god!

Untitled

Jag hade ett uppdrag som var nära hemhem, så jag for förbi och hälsade på Maya!! Det var alltså halva lunchpausen. Hanna och Pappa var också hemma! Kul! Synd att jag inte kunde va längre. 

Sen på kvällen var jag ensam på redaktionen. Det enda rätta att göra då är att ha en selfiekavalkad. 

Vid perioder i livet då jag känner mig lite svagare än annars tar jag en massa selfies, har ofta läppstift och bara driver med mig själv. Det är kanske det viktigaste, att inte ta sig själv för på stort allvar. Även om problemen är riktiga så: 1. dör du inte av dem 2. dör ingen annan av dem. Förhoppningsvis. Och sen kan man va deppig utan att ha uttalade problem också. 

Resten av veckan innehåller också DJUR så det ser jag fram emot!

17.03.2015 kl. 23:26

Tankar i mars

Några spontana tankar en vanlig examensarbetsdag i mars:

  • De senaste veckorna har varit lite tunga. Har inte varit så glad, uten mer stressad och deppig. Lider också igen av vårhetsen. Allt ska vara så FRÄSCHT och GLANSIGT och LJUST och solen skär i ögonen och man ser allt damm och all kaninpäls på kläderna. Aldrig uppnår jag den där fräschheten som medierna och inredningsbloggarna hetsar fram. Kanske ni vet vad jag menar.
  • Men jag tänker att utan lidande blir inga mästerverk gjorda. Men herregud, jag åstadkommer ju ingenting?!
  • För Marthaförbundet räkning har jag gått runt i dagisar och intervjuat kockar, föreståndare och barn om hur de ser på mat där. Martha har ett Tack-för-maten-projekt som turnerar i skolor och dagisar. 

"Kul" att skriva om deras matlistor med kållådor, batatsoppor och potatisgratänger. Min matlista kan se ut såhär en dålig dag:

Frukost: Ett och ett halvt torrt bröd med smör och den sista osten.
Lunch: Choklad 70% (så ändå rätt nyttig!)
Lunch 2: färdig makaronilåda
Middag: Gröt och en cider
Kvällsmat: chips 

Fördelen med att vara vuxen är att jag bestämmer själv vad jag äter. Men försöker ändå laga bra mat en gång per dag och speciellt på träningsdagarna. 

Untitled

  • Träningen går bra, jag är i fysiskt bra form. (I egna mått mätt) Borde kanske träna lite rygg och armar vid sidan av roller derbyn. 

Untitled

Den första blomman har slagit ut på min Narcissus. Vårlök? De andra blommorna mår också bra. Men den rosa kaninvattenkannan ser grotesk ut när jag satte min vackra kaninlampa bredvid... Men alla är vi väl vackra på vårt sätt.....

Andra positiva saker: 

  • På onsdag ska jag hälsa på och fota labradorvalpar!!!!!! 
  • Solen är helt okej
  • Jag har en lägenhet till hösten
  • Keikkor på kommande: Slash och Provinssi
  • Sally & Sigge mår bra
16.03.2015 kl. 14:50

Jag kan härmed kallas blomdrottningen

Har ju letat en blomma/växt ren en tid, och ett TELEFONBORD som fanns i The Sims. Har inte helt hittat rätt, förrän jag var i Ikea på måndag och went crazy. De hade jättebra utbud av FINA blommor. Inte bara tråkiga blomlösa bladväxter utan faktiskt fina blommor. Köpte också ett blombord så nu ser min samling riktigt fin ut. 

Untitled

Handduken är till för kaninerna. Har också blombordets papplåda framme för kaninerna att skutta i och bita på. #kaninanpassathem Köpte tre kaninhanddukar på Ikea också, mycket billigt. 

Vattenkannan jag fick av Kitson till födelsedagen passar perfekt där. Köpte lila krukor för lila är min bästa färg. Mina påskliljor, Narcissus, har växt jättemycket. Men hur vet man när man ska byta till större kruka? 

Untitled

Har skrivit namnlappar åt mina växter. De ser ännu riktigt välmående ut, förutom Himalayan som har blivit lite gulaktigare.. 

Nåja, de har snart levt en vecka i mina händer, jag är nöjd.

14.03.2015 kl. 17:30

Snart fyller Sigge 1 år!

Den 31.3 föddes Sigge och hans syskon. Ser ni vem på bilden som är Sigurd? Det är han med nosen formad som en vit triangel. Längst till höger, lilla tjocksmocken. :D 

Foto: Maija Suni 

lavellas_8

Sigge och hans mamma.

Lilla Sigge som snart blir ett år! Sen juni har han varit hos mig och Sally. I början kom de inte överens men nu är de bästisar. 

11.03.2015 kl. 13:51

Veckans musik

Min syster har gjort en ny cover, tyckte så mycket om den här!!

Och Mumford and sons kommer snart ut med ett nytt album- väntar så!! Lite annat stuk på den, men av singeln att döma verkar det vara i min smak. 

10.03.2015 kl. 13:12

Kvinnoåret 2015-2016

Hej! 

Igår var det den internationella kvinnodagen! Påbörjade ett inlägg här på blogi, men det blev till slut också upplagt på Facebook och det har fått 80 likes! *bEkRäFtElSe*


MÅL TILL KVINNODAGEN 2016:

Att kvinnor 50+ slutar tacka nej till intervjuer med tillhörande foto för att de "är så fula".

Att kvinnliga egenskaper värderas högre. Vänlighet, hjälpsamhet och omtänksamhet= bäst.

Att försäljare i bil- eller kameraaffärer pratar till mig som ska köpa något och inte till min manliga vän som står bredvid mig.

Att chefer ger lika hög lön åt kvinnliga anställda som åt de manliga.

Att alla som arbetar inom vården får en rimlig lön och rimliga arbetsförhållanden.

Att män slutar misshandla kvinnor. 50% av kvinnorna i Finland har upplevt våld av något slag.

Att all sexism försvinner och kvinnor visas respekt i medier. Att all fokusering på utseende försvinner.

Att kvinnor har samma värde som män överallt i världen.


Sen att det är 97% kvinnor som har lajkat statusen gör mig lite förundrad, har nog en ganska jämn fördelning av män och kvinnor bland mina vänner, 50-50, men ändå... Kanske tonen känns för häftig för en kar, vet ej. Blev bara så ilsken när jag skrev och tänkte på hur skit världen är. Ändå helt okej i Finland, men annanstans i världen så är det skit. Kvinnans euro är t.ex. 83 cent. I Finland. År 2015. 

MÅL TILL KVINNODAGEN 2016: Tänkte i alla fall skriva en lista på mina PERSONLIGA kvinnodagsmål 2016. Här kommer den. 

Att jag inte tar skit från varken män eller kvinnor. 

Att jag inte låter mig tryckas ner eller börjar tänka dåligt om mig själv. 

Att jag alltid står upp för mina vänner. 

Att jag lever i ett jämställt förhållande. 

Att jag gillar mig själv och är snäll mot mig själv. Inte bantar eller annat.

Att jag inte tror att jag kan mindre eller är sämre för att jag är kvinna. 

Att jag inte pratar eller tänker illa om kvinnor.

Att jag jobbar jämställt i mitt arbete. Ha 50% kvinnor i intervjuer. Tar eller använder inga objektifierande foton.

Att jag inte förväntar mig att karar har typiska manegenskaper. Händiga, tuffa, macho.  

Att jag inte jämför mig med andra.

Att jag inte läser triggande tidningar, reklamer eller fitnessbloggar och -instagramkonton som får mig att jämföra mig med andra.

<3 Att jag är jag <3 

09.03.2015 kl. 21:48

Miss Representation och mitt examensarbete

Mitt examensarbete går inte framåt för tillfället. Förra veckan var jag på inspelningar och den här veckan har jag en massa små programpunkter som förstör mina hela pluggdagar. Ni vet när man har ett möte eller tandläkare mitt på dagen, då går det åt flera timmar till det och man kommer inte liksom igång alls den dagen. 

Jag skriver ju om kvinnliga hjältar, med fokus på Katniss Everdeen från Hungerspelen. Så roligt att alla bekanta och vänner vill prata om mitt examensarbete och minns vad jag skriver om. :D Jag har en vision om hur jag vill att mitt arbete ska se ut. Det ska va lättförstått, rakt på sak och smart.

Men varför går det så trögt? Jo, jag har listat ut vad som känns besvärligt och oöverkomligt nu, och det är den engelska litteraturen jag har som jag borde ta mig igenom och få något vettigt ur. Jag har läst en eller två böcker på engelska förut i hela mitt liv och nu ska jag liksom läsa teori från 70- och 80-talet.... SVÅRT! Fokus ligger på Laura Mulveys kända essä om den manliga blicken. Men jag måste nog hitta någon modernare sammanfattning på svenska för nu kommer jag ingenvart. Kanske jag är dum och ointelligent men jag vill ju bara få arbetet färdigt, och då måste jag tycka att det jag gör är relativt roligt. Det gör jag inte när jag är frustrerad och ledsen över att inte förstå vad jag läser. 

Men, igår fick jag en dos inspiration tack vare dokumentären Miss Representation (finns på Netflix!). Som jag ändå tänkt se förr, men nu blev det av. Mycket bra infallsvinklar, så som makt och kön, och vem som får synas i samhället och hur media skriver om och portätterar kvinnliga kändisar. 

Här är en trailer till prisbelönade Miss Representation. Hela filmen finns på t.ex. Netflix. 

Ååh nu ser jag att The Representation Project också gjort en film om maskulinitet, The Mask You Live In. 

Den ska jag också se, hoppas den finns på Netflix. 

Skriv en kommentar här under om ni har boktips eller filmtips som rör mitt ämne. 

Söker info på svenska om:

- Feministisk filmteori
- Hjälte, vad definierar en hjälte
- Karaktärsanalys/ manusböcker. Vad är en aktiv eller passiv karaktär

Hejdå! H. *nO_hAbLa***eNgLiShE*

04.03.2015 kl. 12:22

Hur litar man på människor

På ett sätt har jag blivit en starkare person under året, och på ett sätt känner jag mig svagare och skörare. Varje personlig motgång, när jag misslyckas med något, det klarar jag. Som när jag gör bort mig lite eller sånt, det bryr jag mig inte om.

Men när det handlar om andra människors handlande, då blir jag känslig. När människor beter sig konstigt, ljuger eller visar en annan sida av sig, det påverkar mig riktigt hårt. Jag litar på de flesta människor för jag kan inte annat. Jag själv kan inte(?) ljuga eller spela nåt spel. Så när jag hör om människor som sviker varandra och andra om och om igen, så tappar jag bara hoppet på hela allihopa och mig själv och känner mig som en alien. Är det faktiskt normalt att bete sig idiotiskt? Varför blir JAG så ledsen och varför känner JAG mig lurad? Trust issues, stick. 

Enklast skulle bara vara att man inte har förväntningar på andra människor över huvudtaget. Bäst skulle det vara om man kunde leva som en eremit i en skog...

...Det skulle inte Sally & SIgge ha något emot i och för sig! :))) 

 

02.03.2015 kl. 13:09

Sally ser sig i spegeln

Untitled

Jag flyttade på spegeln och Sally blev nyfiken på vem det var som rörde sig i den. Sötnos! 

02.03.2015 kl. 13:05

 

Maj 6

Hej, jag är Frida! Jag är en av dem som nästan vrider nacken ur led när jag får syn på en hundvalp gå på gatan. Fridas Djurblogg handlar främst om djuren som finns i mitt liv. Jag har två kaniner- drottningen Sally och energiknippen Sigge. De bor med mig i Helsingfors. Hos mina föräldrar i Borgå finns Golden Retrievern Maya som hatar agility. I bloggen skriver jag om det som händer i mitt liv. Jag är 23 år, utbildad medianom och jag älskar Roller Derby.

Alla bilder tillhör och är tagna av mig om inte annat står skrivet. Om ni vill låna en bild, hänvisa till bloggen.

Kommentarer är ytterst välkomna, jag svarar på alla!

Untitled

Arkiv:
Historien om Sally: 1, 2, 3
Den bästa av hundar: Maya

Untitled

Maya, 6 år

Kontakt:
fridasdjurblogg at gmail.com

Twitter
Flickr

Sally i sängen 2

Sally, 4 år

IMG_1493

Sigge, 1 år

 

Bloggtips: 

Amanda i Underlandet
Anna/ Projekt Ines
Anne
Biffen
Carita
Charlotte
Duellen

Emma
Emma Sophia
Fredrika
Koltrast
Julie
Karin
Kashmi
Kvalificerat nonsens
Mamma/ Helen
Olivia
Púpú von BunBuns
Satu
Vanessa
Vilhelmina
Wonderland

Bloggkommentatorerna
Emelie&Tobbe
HanaPee
Jonna Jinton
Spiderchick